- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Јерменија остаје савезник Русије

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски мировњаци помажу становницима Карабаха
Руски мировњаци помажу становницима Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Русија ће наставити да ради на поштовању права јерменског становништва у Карабаху, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он је напоменуо да Јерменија остаје савезник Русије, а Јермени – народ близак Русима.
„Јерменија остаје наш савезник, нама блиска држава. Јермени су нам близак народ. Знате да у нашој земљи живи више Јермена него у целој Јерменији. Знатно више. Наставићемо да испуњавамо своје функције, наставићемо дијалог са јерменском страном, са (јерменским премијером Николом) Пашињаном. Такође ћемо наставити да радимо на томе да се поштују сва права становника Карабаха, односно карабашких Јермена“, истакао је Песков.
Према његовим речима, за сада се не може ништа рећи о перспективама за присуство руских мировњака у Карабаху, Русија наставља контакте са Бакуом.
„Мало је вероватно да ће то за сада неко моћи да каже, јер се они сада тамо фактички налазе на територији Азербејџана. Настављамо контакте са Бакуом“, рекао је Песков новинарима.
Песков је напоменуо да руски мировњаци пружају помоћ и да су присутни на преговорима који су већ почели између карабашких Јермена и представника азербејџанских власти.
Он је додао да ће Русија наставити дијалог са Јерменијом, укључујући о са премијером земље Николом Пашињаном, али се категорично не слаже са покушајима да се за нешто окриве руски мировњаци.

„Прво, дијалог се наставља на различитим нивоима са Јерменијом, посебно у овим тешким данима. Знате, недавно је Путин разговарао телефоном са Пашињаном. Схватамо емоционални набој овог тренутка, али се категорички не слажемо са покушајем да се одговорност пребаци на руску страну, а посебно на руске мировњаке, који показују право јунаштво, обављајући своје функције у складу са мандатом који имају. И нико не може да криви мировњаке да нешто не раде како треба. Никада се нећемо сложити са таквим примедбама“, рекао је Песков.

Према његовим речима, за сада нема наговештаја о перспективи трилатералног састанка лидера Русије, Азербејџана и Јерменије.
Такође је напоменуо да су добродошли и други мировни напори да се ситуација реши.
Главна ствар у решавању ситуације у Карабаху је избегавање покушаја трећих страна, које немају посреднички потенцијал, да успоставе своје присуство на Кавказу, оценио је портпарол.
Према његовим речима, мало је вероватно да ће то помоћи ситуацији, међутим, „ако неко може да помогне да се смањи ниво напетости, да помогне у интеграцији јерменског становништва Карабаха у нову реалност, то се може само поздравити“. Али за то је потребна сагласност свих страна, додао је Песков.

Ескалација ситуације у Нагорно Карабаху

Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Прошле године Јереван и Баку су уз посредовање Русије, САД и ЕУ почели преговоре о будућем мировном споразуму.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
Руска војска показало слање конвоја са становницима Карабаха у Јерменију - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
РУСИЈА
Руска војска обезбеђивала колону становника Карабаха која одлази у Јерменију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала