- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

САД траже од Црне Горе саслушање Кореанца До Квона у затвору у Спужу

© Фото : Twitter/Isabel Hunter/PrintscreenПривођење До Квона, осумњиченог за криптопревару тешку десетине милијарди долара, у црногорски суд
Привођење До Квона, осумњиченог за криптопревару тешку десетине милијарди долара, у црногорски суд - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Америчка Комисија за хартије од вриједности (СЕЦ) затражила је од Црне Горе да се за потребе грађанског поступка у САД обави саслушање оптуженог Кореанца До Квона, који се налази у затвору у Спужу.
Захтјев је прослијеђен Министарству правде Црне Горе и без одлагања је потом предат надлежном суду на поступање. То је у Министарству званично потврђено за РТЦГ.
САД су од Црне Горе затражиле раније изручење До Квона, због оптужби за превару тешку више десетина милијарди евра.
Виши суд у Подгорици је раније одредио екстрадициони притвор До Квону, чије изручење је затражила и Јужна Кореја.
До Квон се терети да је починио озбиљне преваре на тржишту криптовалута, а америчка Комисија за хартије од вриједности већ га је званично оптужила пред судом у Њујорку.
Министарство правде Црне Горе потврдило је да је захтјев из САД стигао.
„За потребе поступка који се води пред грађанским судом у САД, Комисија за хартије од вриједности те државе (СЕЦ) Министарству правде Црне Горе је, у складу са одредбама Конвенције о извођењу доказа у иностранству у грађанским и привредним стварима, доставила замолницу за предузимање процесних радњи, укључујући саслушање лица Хyенг до Квона. У складу са устаљеном праксом, предметна замолница је без одлагања прослијеђена на поступање надлежном суду“, саопштили су из Министарства правде за РТЦГ.
Виши суд у Подгорици одредио је у јуну екстрадициони притвор за бившег јужнокорејског „краља криптовалута“ До Квона и његовог пословног партнера Чанг Јуна.
Одређен им је притвор од шест мјесеци.
У том периоду црногорски суд ће одлучити да ли ће До Квона изручити Јужној Кореји, која га потражује због сумње за превару вриједну 40 милијарди долара преко криптовалута.
Осим Интерполове потјернице за До Квоном коју је расписала Јужна Кореја, његово изручење су тражиле од власти у Подгорици и Сједињене Америчке Државе.
Он и његов пословни партнер ухапшени су 23. марта, када су покушали да напусте Црну Гору, користећи лажне пасоше. Због тога су пред судом у Подгорици осуђени на вишемјесечне затворске казне.
У Јужној Кореји је у септембру 2022. издат налог за хапшење До Квона, након што су његове криптовалуте Тера и Луна доживјеле крах, као и компанија „Тераформ Лабс“ у којој је сувласник.
Портал „Thecurrencyanalytics“ објавио је данас да је амерички СЕЦ тражио да суд омогући саслушање До Квона.
„Овај развој догађаја додао је нови елемент у интригу већ компликоване правне борбе између СЕЦ и компаније „Тераформ Лабс““, навео је тај портал.
До Квон, јужнокорејски криптомилијардер - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
РЕГИОН
Фајненс Јаху: Тргује новцем и из спушког затвора - До Квон пребацио 18 милиона вриједне валуте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала