- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: САД и Британија дефакто умешане у диверзије на гасоводима „Северни ток“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
Пратите нас
Терористички акт на гасоводима „Северни ток“ су на овај или онај начин организовале Сједињене Америчке Државе и Велика Британија, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима.
Амерички новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, који се бавио истрагом о диверзијама на гасоводима, објавио је јуче, на годишњицу терористичког акта, позивајући се на неименованог званичника, да је Бајденова администрација донела одлуку о диверзијама страхујући да ће изгубити утицај на Немачку и западну Европу због испорука јефтиног гаса из Русије.
Херш је такође навео и да никакве важне информације о мисији у САД нису уношене у компјутер, те да су америчке власти сакриле трагове учешћа Американаца у терористичком нападу на гасоводе.

„Овде није важно ко је шта уносио у компјутер, већ је битно што су, дефакто, овај терористички акт против критични важне енергетске инфраструктуре, која, између осталог, припада и међународној заједничкој компанији, на овај или онај начин, организовале САД и Велика Британија. Оне су на овај или онај начин умешане у овај терористички акт“, истакао је портпарол.

Хершове информације се поклапају са руским

Према његовим речима, информације америчког новинара Симура Херша о диверзији на гасоводима се у основи поклапају са онима које имају и руске специјалне службе.
„Не знамо који су извори господина Херша, али се информације које је он објавио, у својој основи и у сваком случају, несумњиво поклапају са оним подацима које имају наше специјалне службе“, нагласио је Песков.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је америчка администрација дужна да одговори на наводе истраге америчког новинара о нападима на гасоводе „Северни ток“.
Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак због међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
СВЕТ
Експлозија Северног тока: Зашто Запад још увек не може да именује кривца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала