Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Кризе не би било да је међународна заједница зауставила Куртија

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСпецијални саветник председника САД Ричард Гренел у Београду
Специјални саветник председника САД Ричард Гренел у Београду - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел сматра да до последњих повећања тензија на КиМ не би дошло да је међународна заједница спровела претње упућене премијеру привремених приштинских институција Аљбију Куртију током јуна.
Гренел је у објави на платформи Икс (Твитер) навео и да, уколико је тачна информација да Србија мобилише трупе или дозвољава да се позиционирају дуж административне линије са Косовом и Метохијом, то није од помоћи за стварање дијалога за мир, али и да је то реакција на једнострано прављење проблема од стране Аљбина Куртија.
Ричад Гренел је у тој објави означио државног секретара САД Ентонија Блинкена, саветника за националну безбедност Џејка Саливена, Европску комисију и њену председницу Урсули фон дер Лајен.
Председник Србије Александар Вучић саопштио је јуче да је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном негирао неистине о највишем степену борбене готовости наших снага и да такву наредбу није потписао.
Он је рекао и да српска војска у близини админстративне линије са КиМ „нема ни упола толико снага колико је тамо имала распоређено пре два-три месеца“.
Бела кућа позвала је власти Србије и такозваног Косова да се уздрже од ескалације насиља и истовремено је затражила од званичног Београда да повуче снаге са административне линије.
Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен у разговору са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем такође је изразио забринутост „због мобилизације српске војске“ у близини административне линије са КиМ.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте Спутњикову емисију „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала