- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски мировњаци помогли у евакуацији скоро 100.000 људи из Карабаха у Јерменију

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПрипадници руских мировних снага у Нагорно-Карабаху
Припадници руских мировних снага у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Из Нагорно Карабаха у Јерменију уз учешће руских мировњака евакуисано је преко 98.000 цивила, укључујући 32.000 деце, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„У условима ескалације сукоба, руски мировни контингент је наставио да извршава своје задатке. Из Нагорно Карабаха на територију Јерменије организована је евакуација преко 98.000 цивила, укључујући око 32.000 деце. Преко Агдамске и Лачинске руте допремљено је скоро 300 тона хуманитарног терета“, рекао је министар.

Како би спречили страдање људи, донета је одлука да се цивили евакуишу и сместе у осматрачнице и у базни логор, додао је Шојгу. Такође, посредовањем руских мировњака сукобљене стране успеле да се договоре о потпуном прекиду ватре.
Он је додао да су руски војници учествовали у гашењу пожара у складишту горива у Степанакерту. Уз учешће мировњака повређенима је пружена сва потребна медицинска помоћ. Министар је захвалио руским мировњацима на несебичном професионалном деловању.
Претходно, портпарол Владе Јерменије Назели Багдасарјан изјавила је да се процес пресељења људи из Нагорно Карабаха у Јерменију приводи се крају. Портпарол је напоменула да се од 24. септембра до данас из Нагорно Карабаха у Јерменију преселило 100.514 људи.
Нагорно Карабах, који се пре 35 година отцепио од Азербејџанске ССР и, након оружаног сукоба са Азербејџаном 1992-1994. године дуги низ година постојао као непризната република, објавио је крај свог постојања 1. јануара 2024. године.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти.
Поглед на Степанакерт у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
СВЕТ
Азербејџан представио план за реинтеграцију Јермена из Нагорно Карабаха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала