- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Азербејџан представио план за реинтеграцију Јермена из Нагорно Карабаха

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПоглед на Степанакерт у Нагорно-Карабаху
Поглед на Степанакерт у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Баку је приступио практичним корацима у циљу реинтеграције јерменског становништва које живи на простору Нагорно Карабаха у азербејџанско друштво, саопштила је администрација председника Азербејџана Илхама Алијева.
У документу су наведене гаранције које се дају Јерменима у том региону, као и услови реинтеграције региона у састав земље:
Независно од етничке, верске или језичке припадности гарантују се једнакост права и слобода свима, укључујући безбедност свих.
Становницима Карабаха гарантовано је право на очување и развој своје културе и етничко-културних специфичности.
Осигурана је слобода вероисповести, заштита културних и верских споменика.
Биће створене могућности за употребу јерменског језика.
Управљање територијима на којој живи јерменско становништво врши се посредством специјалних представништава председника Азербејџана, а становници могу бити укључени у њихов рад.
Питање држављанства решава се на основу одговарајућих процедура у складу са Уставом и законима Азербејџана.
Процес разоружавања и демобилизација се завршавају, а од становника ће бити одузето све оружје.
Органи унутрашњих послова Азербејџана задужени су за чување јавног реда на територији и безбедност становника, грађани могу бити укључени у рад ресора.
Обезбеђује се потпуно увођење у оптицај азербејџанске валуте.
Поред тога, Баку планира да подржи и пословне активности у региону.
Администрација Алијева је такође саопштила да ће становницима Карабаха омогућити школовање, здравствену заштиту, снабдевање гасом и водом, путеве, комуникације.
Претходно, портпарол Владе Јерменије Назели Багдасарјан изјавила је да се процес пресељења људи из Нагорно Карабаха у Јерменију приводи се крају. Портпарол је напоменула да се од 24. септембра до данас из Нагорно Карабаха у Јерменију преселило 100.514 људи.
Нагорно Карабах, који се пре 35 година отцепио од Азербејџанске ССР и, након оружаног сукоба са Азербејџаном 1992-1994. године дуги низ година постојао као непризната република, објавио је крај свог постојања 1. јануара 2024. године.

Ескалација ситуације у Нагорно Карабаху

Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Двадесет првог септембра у азербејџанском граду Јевлах, 100 километара североисточно од Степанакерта одржан је састанак представника Јермена из Карабаха са азербејџанском делегацијом, посвећен интеграцији региона у састав републике.
Министарство одбране Русије саопштило је 22. септембра да су оружане формације Карабаха у складу са постигнутим договором о престанку борбених дејстава, почеле да предају оружје и војну технику под контролом руских мировњака.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
У новом издању емисије "Мој поглед на Русију" погледајте како је Никол Пашињан коначно препустио Нагорно Карабах Азербејџану:
Пашињан плеше национални плес са Јерменима Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СВЕТ
На делу је библијска трагедија првог хришћанског народа: Земља створена крвљу изгубљена за дан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала