- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорила САД на последице одбијања ратификовања Споразума о забрани нуклеарних тестирања

© Михаил ТургиевЗграда амбасаде Русије у Вашингтону
Зграда амбасаде Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Одбијање Америке да ратификује Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања приморава Русију, која је то учинила, да предузме кораке за обнављање паритета, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
Амбасадор је подсетио да је Москва ратификовала споразум још 2000. године, а Русија и огромна већина међународне заједнице више од четврт века су чекали да САД следе руски пример и да се покажу као одговорна нуклеарна држава.
Антонов је одбацио критику руског става која долази из Вашингтона.
Према његовим речима, то је још једна манифестација политике САД, која се заснива на принципу да „оно што је дозвољено САД, није дозвољено другим земљама“.

„Сједињене Државе су последња земља која може да држи предавања другима о претњама Споразума о забрани нуклеарног тестирања и глобалном режиму забране нуклеарних испитивања. Док на речима САД показују своју приврженост мораторијуму на нуклеарна тестирања, администрација наставља да подржава војну нуклеарну инфраструктуру, укључујући полигон за тестирања у Невади, по питању експлоатационе спремности“, оценио је Антонов.

Дипломата је закључио да се Американци очигледно не одустају од могућности тестирања у пуном обиму, пре свега у контексту велике модернизације стратешког арсенала и развоја нових типова нуклеарне муниције.
Претходно, коментаришући изјаву председника Владимира Путина који је током обраћања на Валдајском форуму рекао да би Русија би могла да повуче своју ратификацију Споразума о забрани нуклеарних тестирања, с обзиром да га Америка није ратификовала, Песков је појаснио да је руски лидер пре свега имао у виду то да ситуација треба да се де факто сведе у исту раван.
Раније је председник Представничког дома Вјачеслав Володин изјавио је да ће Савет Државне думе Русије размотрити повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања.
Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. Међутим, неке земље попут Америке и Кине, још увек нису то урадиле. Истовремено, државе које поседују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.
У наставку погледајте најновије издање емисије Мој поглед на Русију:
Лансирање интерконтиненталне балистичке ракете „сармат“  - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Путин: Руски контраудар на нуклеарни напад не би преживео ниједан непријатељ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала