- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Немачке власти рехабилитују нацизам

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Став немачке Владе по питању сарадње украјинских националиста са немачким нацистима током Другог рата може се оценити као отворена рехабилитација нацизма кроз манипулацију историјским чињеницама, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Повод за њен коментар је саопштење Владе Немачке у листу „Јунге Велт“ у којем се наводи да Влада осуђује сваки облик десничарског екстремизма, расизам и антисемитизам, али да није спремна да тим речима окарактерише нацистичког колаборационисту Степана Бандеру, дивизију СС „Галичина“*, ОУН*-УПА* (организације забрањене у Русији) или савремени украјински нацистички батаљон „Азов“**. Истиче се да је Влада Немачке на сва питања о ширењу и испољавању неофашизма у Украјини одговорила да „нема податке“ о томе.
„Тако данас изгледа отворена рехабилитација нацизма – кроз манипулацију историјским подацима, отворену замену појмова, прећуткивање и негирање одредби Нирнбершке пресуде, а затим, као резултат тога, наоружавање неонациста у Украјини. Нисам сигурна да је могуће попунити празнине у образовању владајуће немачке елите“, написала је Захарова на Телеграму.
Подсећања ради, немачка амбасадорка у Канади Сабина Шпарвасер присуствовала је инциденту у канадском парламент, када је украјински ратни ветеран Вафен СС-а дочекан овацијама. И она је здушно са канадским парламентарцима аплаудирала припаднику злогласне нацистичке јединице, а немачко Министарство спољних послова правда се да она није знала његову прошлост.
* Екстремистичка организација забрањена у Русији.
** Терористичка организација забрањена у Русији.
Гомила салутира нацистичким поздравом на проамеричком митингу њујоршком Медисон сквер гардену 20. фебруара 1939. - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
СВЕТ
Како је Јужна Америка постала уточиште за озлоглашене нацисте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала