- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хоће ли Румунија обучити украјинске пилоте или ће на Ф-16 летети плаћеници

© AP Photo / Ahn Young-joonАмерички војни авиони Ф-16
Амерички војни авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
На Ф-16 ће летети плаћеници, који се лако могу окупити из целог света, а који ће просто за новац сести у те кабине, као и у многим другим случајевима. Рецимо, у ‘леопардима’ се неочекивано налазе Немци, Пољаци и други.
Тако за за Спутњик руски војни експерт Дмитриј Дрозденко коментарише најаву Владимира Зеленског да ће украјински пилоти бити укључени у „први талас“ обуке на ловцима Ф-16 у Румунији.

„Генерално, преобучити искусног пилота на нову технику, чак и ако је западњачка, под условом да зна енглески, могуће је за три-четири месеца. Наравно, он неће бити стопроцентно спреман, посебно не за овај авион, али ће у принципу моћи да лети и користи оружје. Међутим, питање је да ли је у Украјини остало искусних пилота. Ово је и најважније питање, јер пилот за три месеца, грубо речено, може да научи да лети, слеће и, рецимо, да притиска дугмиће и научи борбену примену“, наводи Дрозденко.

Међутим, додаје експерт, пилот је „нешто више“ од особе која притиска дугмиће, држи џојстик и притиска педале. Према његовим речима, то је особа која размишља у ваздуху, односно која зна да влада техником, зна шта је навигација, а да би то све научио потребно је најмање три године.
„И медведи такође возе мотоцикле, али то не значи да су они мотоциклисти. Зато остаје питање – кога ће они обучавати, a ако их буду учили ‘од нуле’ то ће бити дуг процес“, оцењује Дрозденко.

До чега ће довести испорука Ф-16 Кијеву

На питање до чега ће довести испорука ловаца Ф-16 Украјини Дрозденко каже:
„Довешће до повећања интензитета конфронтације у ваздуху. Односно, ови ловци ће бити намењени за уништавање наших (руских) авиона. Да би било јасније, из тих авиона се не испаљују ракете ‘сторм шедоу’, СКАЛП или ‘таурус’. Они просто за то нису предвиђене. Односно, њихов задатак ће бити да тамо испаљују ракете АМРААМ 120 са циљем да униште нашу авијациону технику која извршава нападе на украјинске положаје. Сходно томе, водиће се ваздушне борбе и то је сврха ових авиона“.
Као одговор на то, Русија ће обарати те америчке авионе, али због тога неће испалити нуклеарну бомбу на Вашингтон, истакао је експерт.
Веома интересантно питање је, каже Дрозденко, где ће ти амерички ловци бити базирани, с обзиром на то да Украјина нема погодну инфраструктуру, као ни центре за одржавање и сервисирање авионе, складишта за пројектиле и слично.
Украјински аеродроми на којима би се базирали амерички авиони Ф-16 аутоматски би постали легитимна мета за руске снаге.
„Сходно томе, постоји претпоставка да ће они бити базирани на територији НАТО земаља и сада се намеће питање - како ће поступити Русија ако ти авиони полете са територије НАТО земаља и изврше напад на нашу територију? Али, то је већ политичко питање“, истиче експерт.
Кијев тражи од западних земаља борбене авионе још од почетка руске инвазије, јер верује да би то могло да ојача борбени потенцијал Оружаних снага Украјине, док је Москва више пута упозоровала да ће испоруку Ф-16 сматрати „претњом Запада у нуклеарној сфери“, пошто Русија не може да игнорише чињеницу да ти авиони могу да носе нуклеарно оружје.
Румунија се одавно заглибила у украјинском сукобу, јер се управо на њеној територији налази једна од две најважније НАТО базе за трансфер оружја за Украјину, каже Дрозденко
О активном учешћу Румуније у украјинској кризи сведочи и чињеница да ће ускоро прорадити и житни коридор из Украјине кроз Молдавију у Румунију.
„Исто тако преко Румуније и Молдавије иду и испоруке горива које се користе у борбеним дејствима. Самим тим је Румунија је одавно у том процесу“, додао је саговорник Спутњика.
Зеленски је током посете Букурешту обелоданио да ће у Румунији бити основан Центар за обуку украјинских пилота на америчким вишенаменским ловцима Ф-16, које западне земље треба да испоручи Кијеву и додао је да је у оквиру тог центра могућа убрзана обука за украјинске пилоте.

Шта је Зеленски тражио у Букурешту

Иначе, Зеленски је у Букурешту разговарао с румунским председником Клаусом Јоханисом и информисао га о ситуацији на ратишту и о одбрамбеним потребама Украјине, а такође се захвалио и за све пакете помоћи које је Румунија пружила Кијеву. Најавио је и „добре вести“ у вези са артиљеријском и противваздушном одбраном, али није желео да открива детаље јер, како је рекао, можда постоје информације које Руска Федерација баш и не жели да чује.
Јоханис је заузврат рекао да се Румунија фокусира на помоћ Кијеву како би Украјина добила рат, док су представници румунске опозиције истовремено затражили од Зеленског да Румунији врати део територије.
Муниција  - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СВЕТ
Стране фабрике оружја у Украјини – легитимна мета руских снага
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала