- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британци најбољи учитељи за спровођење нуклеарног тероризма

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Кијевски режим, на подстицај Запада, не одустаје од планова спровођења диверзија на руским нуклеарним електранама, што може довести до ескалације и катастрофе, а такође може створити и претњу европској безбедности. Такве саботаже и прљаве игре спроводе се с циљем да се Русији подметне, како би Москву оптужили за нуклеарни тероризам.
Учестала употреба терористичких метода Украјине је првенствено последица очигледног неуспеха контраофанзивних покушаја њених оружаних снага, каже руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Коментаришући изјаву директора руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александра Бортњикова, који је обелоданио да су британске специјалне снаге обучавале су украјинске војне обавештајне групе да спроводе диверзије у руским нуклеарним електранама, Кнутов каже да „британски специјалци у таквим операцијама важе за најбоље у свету“.
Планове Украјине и Велике Британије за извршење диверзија против руских нуклеарних електрана директор ФСБ-а оквалификоваo je као „нуклеарни тероризам“.
С друге стране, Кнутов подсећа да је Кијев хтео да активира „прљаву бомбу“ у Украјини како би потом оптужио Русију за нуклеарни тероризам и истовремено упозорава да се од покушаја подметања Москви и даље не одустаје.
„С обзиром на то да су ствари на фронту у Украјини ишле изузетно лоше, а ни сада не иду баш најбоље, кијевски режим је дуго планирао различите диверзије које укључују употребу радиоактивних материјала. Русија је сузбила те покушаје, изводећи превентивне ударе по могућим местима где се 'прљава бомба' производила. Украјина је користила, на пример, ракету ‘точка-У’, која је имала елементе ‘прљаве бомбе’ у неком слабо насељеном подручју, али са становништвом које говори руски, а потом су директно оптужили нашу земљу да смо користили тактичко нуклеарно оружје на територији Украјине. Међутим, тај украјински сценарио није прошао, па су тада одлучили да организују глобалну катастрофу на једној од великих нуклеарних електрана. За то им је била погодна Курска нуклеарна електрана, пошто је релативно близу границе са Украјином“, каже Кнутов.
Циљ је био спровођење диверзије са последицама сличним чернобиљској катастрофи, истиче експерт.
„У том случају, Русија би обуставила све војне операције, под условима повољним за кијевски режим, а све своје снаге би преорјентисала на отклањање последица такве катастрофе. Међутим, очигледно је да кијевски режим и даље не одустаје од таквих планова“, каже Кнутов.
© Sputnik / Дмитрий МакеевПланове Украјине и Велике Британије за извршење диверзија против руских нуклеарних електрана треба оквалификовати као нуклеарни тероризам, изјавио је Александар Бортњиков, директор Федералне службе Русије
Припадник ФСБ Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Планове Украјине и Велике Британије за извршење диверзија против руских нуклеарних електрана треба оквалификовати као нуклеарни тероризам, изјавио је Александар Бортњиков, директор Федералне службе Русије

Кијев упорно пикира нуклеарна постројења

Потврда безумних идеја кијевске хунте је признање начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова да су специјалне снаге Украјине три пута покушале да нападну и заузму Запорошку нуклеарну електрану, које су руске снаге одбиле, истиче експерт.
„Ово такође сугерише да су нуклеарна постројења тренутно циљ кијевског режима, те због тога Русија јача мере заштите нуклеарних објеката, укључујући њихову заштиту од могућих украјинских напада дроновима-камиказама“, додаје Кнутов.
Москва је више пута упозоравала да Кијев користи нуклеарку у Запорожју као „прљаво нуклеарно оружје” и чак је свим релевантним организацијама достављала податке који потврђују да је украјинска војска гранатирала највећу нуклеарку у Европи, али Запад је то игнорисао, тврдећи да се не може утврдити из ког правца се изводе напади на Запорошку нуклеарну електрану.
Кнутов напомиње да је било више покушаја да се Русија лажно оптужи за нуклеарни тероризам, као и за нападе тактичким нуклеарним оружјем.
„Сетимо се како су од Русије покушали да украду радиоактивне изотопе и однесу их у иностранство, али ФСБ је пресекао ту операцију. Циљ те операције је био да се ови изотопи изнесу у иностранство, а потом су планирали да ‘имитирају’ наводну употребу тактичког нуклеарног наоружања од стране Русије. У суштини, план је био применити украјинску ‘прљаву бомбу’ са додацима руских изотопа, како би специјалном анализом могло утврдити да је то наводно руска бомба. На тај начин су хтели да нас оптуже да је Русија заправо напала украјинске циљеве нуклеарним оружјем“, упозорава експерт.
Према наводима руског Министарства одбране, у случају да Украјина активира „прљаву бомбу“, радиоактивни изотопи би се у атмосфери раширили на удаљености до 1.500 километара и могли би да прекрију Пољску.
Што се тиче улоге британских специјалаца, она није изненађујућа с обзиром да они у томе важе за највеће професионалаце на свету у таквим диверзијама и сличним операцијама, каже Кнутов.
„То се мора признати и зато обучавају Украјинце. Штавише, они не само да их спремају, већ предлажу Украјини како најбоље да спроведе те диверзије“, додао је експерт.
У оквиру операције Интерфлек, коју предводе Британци, више од 20.000 регрута из Оружаних снага Украјине већ је прошло обуку у Великој Британији од почетка 2022. године, учећи борбене вештине на базама као што је Солсбери Плејн.
Министар одбране Велике Британије Грант Шапс најавио је да ће та земља појачати свој програм обуке за украјинске војнике у складу са плановима, а такође је саопштио да се разговара о распоређивању британских трупа у Украјини.

Русија предузима све мере да заштити нуклеарке

На питање како Русија може да одговори, односно да се заштити од свих тих претњи Кнутов каже да Москва већ предузима све неопходне и превентивне мере.
„Бортњиков говори о томе да ФСБ неуморно ради на откривању и идентификацији украјинских агената, као и специјалних група, специјалних снага, које имају задатак да продру у руске нуклеарне објекте и организују диверзије, пре свега на високонапонским далеководима који напајају систем снабдевања нуклеарних електрана, рачунајући да ће их онеспособити и доводећи на тај начин реакторе из стабилног у нестабилно стање, што би довело катастрофе сличној оној у Чернобиљу“, каже Кнутов.
Да се то не би догодило ФСБ ствара специјалне групе које раде и са диверзантима и са људима које је заврбовала украјинска обавештајна служба на територији Русије. Осим тога, ангажоване су додатне снаге обезбеђења нуклеарних објеката, као и системска средства противваздушне одбране за заштиту нуклеарних електрана од дронова, нагласио је Кнутов.
Иначе, директор ФСБ-а Александар Бортњиков је оценио да је Запад од Украјине направио полигон на коме терористи и плаћеници уче методе модерног ратовања како би ово искуство применили у Зaједници независних држава.
Украјина се, напорима Вашингтона и његових савезника у НАТО-у, нагласио је Бортњиков, претворила у извор војне и терористичке претње на граници Савезне државе Русије и Белорусије.
Према његовим речима, против Русије се у Украјини боре припадници 13 приватних војних компанија из Европе и припадници девет иностраних паравојних прокси-формација, а идентификовано је готово 800 плаћеника из 35 земаља.
Само у земљама Европске уније, подвукао је он, постоји 17 кампова за обуку милитаната украјинских војних формација.
Бортњиков је навео и да је ФСБ у августу ове године привео чланове украјинске диверзантско-извиђачке групе које су обучавале специјалне јединице британске војске, а које су имале задатак да, између осталог, изврше диверзије на Смољенској и Курској нуклеарки.
Руски војник са гас маском - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
ФСБ: Кијев планирао терористички напад у Русији „прљавом бомбом“, ухапшени украјински пилоти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала