Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка не стаје са претњама Србима и Београду - за случај Бањска већ спремни да нас казне

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Реторика америчког изасланика у Приштини Џефрија Ховенијера прејудицира да је Београд крив за инцидент у Бањској, што је чиста претња и Србији, и Србима на КиМ, с обзиром да Америка унапред већ говори о предузимању акција, сагласни су саговорници Спутњика.
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да ће САД „предузети акцију“ када се утврди „ко стоји иза напада“ у месту Бањска на северу КиМ 24. септембра.

Чиста претња Америке

Ховенијер такође тврди да се оружје које су имали „нападачи“ не може купити на локалном тржишту – чиме, по мишљењу саговорника Спутњика др Николе Шаиновића, бившег премијера Србије, и професора др Стевице Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње, прејудицира - умешаност Београда.
Заставе тзв. Косова, САД и Албаније у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
СРБИЈА
Јасна порука Америке: Срби, помирите се са тим да живите на сувереном и независном Косову!
Шаиновић, некадашњи потпредседник владе Југославије и члан делегације Србије у Рамбујеу у преговорима око Косова и Метохије, оцењује да се оваква изјава америчког амбасадора у Приштини може квалификовати као директна претња.
„То је претња нама поводом Бањске, а сто неких других ствари које су учињене ка нама, са друге стране, нису наишле чак ни на неку озбиљну изјаву, већ на толеранцију која је охрабрила Аљбина Куртија да настави то што ради. Занемарена је чињеница да терор Куртија изазива гнев код српског народа на КиМ. Када се једна страна осети беспомоћно као Срби на КиМ и поред присуства међународне заједнице, онда није неочекивано да предузме неке нерационалне потезе,“ каже Шаиновић.

Од Америке смо већ све доживели

Саговорник Спутњика истиче да Ховернијеве претње без решења не воде ничему добром нити смиривању стања на терену, што је посао Кфора и осталих, већ само дизању тензија.
„Кфору нису недостајали војници да спречи овај инцидент или, уопште, да реализују своју мисију по Резолуцији 12 44 а то је очување мира. Значи, и ако их буде више како је најављено, ако не реализују своју мисију мира опет неће бити. Јер ако игноришете вашу мировну улогу онда добијате сукобе,“ напомиње Шаиновић.
Нашем саговорнику је нарочито запарала уши изјава Ховенијера о оружју коришћеном у Бањској -да се оружје не може купити на локалном тржишту - јер, како каже, нико не може да изјави тако нешто ако се ради о Балкану.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
СРБИЈА
Овако Америка „кажњава“ Приштину: Потписан споразум вредан скоро 35 милиона долара
Што се тиче могуће казне коју нам Америка најављује, Шаиновић примећује да нема шта што већ од ње нисмо доживели - од санкција до бомбардовања.

Прича која прија ушима Приштине

Стевица Деђански додаје да амерички амбасадор у Приштини говори ствари које пријају ушима косовских Албанаца.
„Испада да својом реториком прејудицира да је Србија та која је одговорна за догађај у Бањској, што није тачно и што је доказано да није тако. Србија је показала да на том питању ради, како би се открило шта се стварно десило. Али они то очигледно не узимају у обзир.. Јер ако ми тражимо снимке и да нам се покажу докази о ономе што Приштина прича, а то се не дешава, то говори да смо ми ти који су спреми на сарадњу док Приштина није,“ наглашава Деђански.
Ефекат тога је, истиче наш саговорник, да се настављају хапшења и пуцање на Србе на КиМ, док Запад упорно тражи кривца на обе стране, иако је јасно да нама ни на који начин не иде у прилог да се дешава ово што се дешава на КиМ при чему се притисак више врши на Београд.
„Иде се наравно политиком притисака на Београд, и ово што је Ховенијер рекао је део те шеме. Јер предузимати кораке, или неке акције не значи наћи решење за Србе на КиМ. Уосталом, да су хтели да решавају проблем не би дозволили да Приштина формира војску и да пуцају и хапсе Србе без икаквих оптужница,“ напомиње Деђански.
Ховенијер је још изјавио да захтева да Србија сарађује на „потпуном расветљавању догађаја и привођењу починилаца правди“, као и да је стање на северу КиМ након догађаја у Бањској „крхко“, али да су САД и њихови партнери предузели кораке по питању безбедносне ситуације на северу, с обзиром да је НАТО одлучио да значајно повећа број снага Кфора.
САД, тзв. Косово и Албанија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
СРБИЈА
Вашингтон скинуо рукавице: Америка прети, Србији се због Косова свети
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Подкаст
Чиме то Американци прете Србији? | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала