- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Док САД праве глупости, други чисте за њима

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, говорећи о томе да САД не планирају да шаљу своје снаге у Израел услед заоштравања палестинско-израелског сукоба, изјавила је да ће „све почистити сви остали“.

„Другим речима, шта су могли – већ су урадили. Сада ће, као уосталом и увек, чистити сви остали“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је подсетила на финансијску кризу 2008. године, изазвану колапсом америчког тржишта некретнина. Према њеним речима, светска економија пропадала је месецима након тог краха, а планету је морала да „спаси“ посебно формирана за те сврхе група Г20.

„И тако сваки пут. Док изузетни праве глупости у ‘предивној башти’, ‘џунгла’ пати због смрада и чисти за цивилизованима“, нагласила је портпаролка, алудирајући на својевремену изјаву шефа европске диплматије Жозепа Бореља који је Европу назвао 'баштом', а остатак света 'џунглом'.

Претходно је координатор за стратешке комуникације у америчком савету за националну безбедност Џон Кирби изјавио да Вашингтон не планира да ратује на страни Израела, који то такође не жели.
Раније је Захарова оценила да САД, које имају значајан обавештајни потенцијал на Блиском истоку, нису могле а да не знају да се спремају сукоби у региону.

Палестинско-израелски сукоб

Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Амерички ратни брод Сијукс сити у Персијском заливу - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
РУСИЈА
Захарова: Слање америчких ратних бродова води већој ескалацији израелско-палестинског сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала