- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Славина помоћи за Украјину затвара се и без кризе на Блиском истоку /видео/

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаУкрајина, застава
Украјина, застава - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Смањење западне помоћи Украјини биће пропорционално интензитету повећања рата на Блиском истоку. Геополитичка ситуација не иде на руку Владимиру Зеленском, славина помоћи заврће се и без израелско – палестинског сукоба тако да се ближи време украјинске војне капитулације, каже директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.
Конфликтни потенцијал, каже наш саговорник који је и пензионисани генерал-мајор, није могуће угасити одмах. Он верује да ће израелско-палестински сукоб бити много дужи него претходни на том подручју и да се неће окончати све до политички обостраног прихватљивог решења. Међутим, Запад, уверен је Ковач, нема неисцрпне резерве и за Израел и Украјину и због тога ће помоћ Кијеву бити извесна само до наредног лета.

Славине се затварају за Украјину

Славине земаља ЕУ почеле су да се затварају за Украјину и пре сукоба на Блиском истоку, а он ће их додатно притегнути. Међутим, има и оних који ће ову ситуацију искористити за додворавање Вашингтону. Како би оправдале поверење САД неке чланице ЕУ попут Данске, Чешке и Пољске војну помоћ шаљу још интензивније. Посебно се у томе истичу Румуни који најављују формирање Центра за обуку што им, према мишљењу нашег саговорника, није баш паметна опција, јер искушавају безбедност свог народа.

„По ко зна који пут су на погрешној страни, доводе себе у позицију да буду угрожени. Не верујем да ће наћи довољно малоумних пилота који ће сести у авионе Ф-16 без обзира што им обећавају плате и од 100.000 долара, али се поставља питање коме би тај новац вредео ако би погинуо“, рекао је Ковач.

С друге стране, наш саговорник подсећа да се Израел није експонирао у помоћи Украјини али да је она ипак била вишеструка – и дипломатска и финансијска, а посебно војна. Давали су, каже он, доста муниције за артиљеријске системе, пре свега за тенкове, а сада то надокнађује Америка из својих ратних резерви.
„Израел има средства за масовно уништење везано за ратну авијацију, што на несрећу палестинског народа озбиљно користи. Прича се о оружју које је наводно из Украјине завршило у рукама Хамаса али је заправо обрнута прича. Из Израела се тешко наоружање неким бродовима слало у Украјину али се због почетка сукоба на Блиском истоку није ни истоварило у Украјину него се шверцерским каналима вратило. На несрећу, вратило се Израелцима али с друге стране границе“, објаснио је Ковач.

Лицемерје Европске уније

Иако би, према проценама војних експерата, ескалација у Појасу Газе могла да потраје најмање 10 дана земље ЕУ већ су брже-боље разматрале суспензију помоћи палестинском народу. Ипак, Француска и Шпанија изјасниле су се против с образложењем да не могу да мешају Хамас са палестинским народом или са палестинским властима и организацијама УН на терену.
Наш саговорник каже да је та њихова одлука у најмању руку лицемерна, јер с једне стране, Израелу шаљу наоружање, бомбе и гранате, а у Појас Газе хлеб и ћебад - то је ван сваке људске димензије.
„Они то чине због притиска свог цивилног друштва и дела јавности, а верујем да се боје и због енергената. Источни токови све више су затворени, а ако им још пресуше извори из арапских земаља онда је проблем Европљана не само у домену привреде, већ и социјалне димензије због зиме која долази. Уколико овај израелско-палестински сукоб поприми регионални карактер, и ако арапске земље у европским виде лицемерно понашање односно отворену помоћ Израелу и препознају као страног умешача у тај сукоб, држављани ЕУ треба да страхују“, нагласио је он.

Запад нема одговор на Бурeвесник

Док су све очи светске јавности тренутно уперене у Израел и Појас Газе, западни лидери и војни врх НАТО остао је, у најмању руку, затечен вешћу да је Русија извршила последње успешно тестирање ракете Буревесник. Ковач каже да је Запад на почетку сукоба сумњао у напредак и резултате ракетне технологије и нове опреме која је ушла у руску војску, како у опремању подморница и бродова, тако и авиона. Међутим, када су осетили дејство „Кинжала“, а посебно на њихове системе „Патриот“ за које су тврдили да је најмодерније средство у заштити ЕУ и НАТО од ракета са истока, променили су мишљење.
Ковач је уверен да је безбедност Руске Федерације заштитило управо ново хиперсонично оружје у свим видовима војске и преимућство са системима попут „Посејдона“ као оружја које може да нанесе несагледиве последице било ком делу западног света, земаља које преферирају да униште Русију.
У такво наоружање спада и ракета „Буревесник“.
„Ракета Буревесник је крстарећа, има ниску трајекторију лета али велику брзину и могућност останка у простору колико год треба. Има моторе који обезбеђују њено дежурство у зонама света које изаберу да прикривено лебди док јој се даљински не да циљ на који треба да се обруши. То оружје јесте као из филмова фантастике, а западна технологија до сада није испратила хиперсоничне ракете у смислу отпорности материјала на велике брзине као ни боравак тако моћне ракете у простору а да се за њу нема адекватно средство противодбране. Такође, Запад није успео да конструише тако мали мотор на нуклеарни погон, да га смести у такву ракету са количином горива која би могла да обезбеди њен вишедневни или вишемесечни боравак било где у свету.“
Запад је, додаје наш саговорник, некад имао на уму да приближавањем истоку скрати време дејства по руским нуклеарним снагама постављањем интерконтиненталних ракета али су са овим ракетама разоружани, јер ови њихови борбени системи даљњег дејства са нуклеарним пројектилима уопште не морају да буду у акваторију Руске Федерације. То је, додаје он, последњи одговор и ударац који обезвређује њихово превентивно дејство по циљевима или ракетама на простору западног дела Русије.
„Иначе, да Руси нису имали тако ефикасне системе, њихови војни изазови би били далеко већи, односно, Запад и НАТО би у том случају могли да размишљају и о плановима да изађу као победници уз коришћење конвенционалног наоружања па и нуклеарних пројектила“, закључио је проф. др Митар Ковач.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
СВЕТ
Нови сценарио за представу Зеленског - Украјина је Израел, Руси су Хамас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала