Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Приштина охрабрује екстремисте и поручује да правда за Србе не постоји

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са амбасадором Јапана у Србији Акиром Имамуром, којем је пренео забринутост због, како је навео, упорних настојања премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да поништи до сада постигнуте договоре у дијалогу са Београдом.
Петковић је истакао да је Курти то показао и последњом изјавом да нема намеру да формира Заједницу српских општина, која је за Србе гарант безбедности и индивидуалних и колективних права, рушећи тако све предуслове за стварање нормалне друштвене климе и услова за суживот на КиМ.
Како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, Петковић је са Имамуром разговарао о политичкој ситуацији на КиМ и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине.
Петковић је навео да забрињава и последња у низу спорних одлука приштинских власти да се Азем Куртај, припадник КБС који је на Бадњи дан ове године ранио Стефана и Милоша Стојановића из Готовуше, брани са слободе, што је према речима директора Канцеларије за КиМ „својеврсно охрабрење за екстремисте и јасна порука да правда за Србе на КиМ не постоји“.
У разговору са јапанским амбасадором, Петковић је указао на насиље које режим Аљбина Куртија свакодневно спроводи над српским народом, на више од 430 етнички мотивисаних инцидената, а на које је Београд скретао пажњу међународној заједници, упозоравајући на могуће последице, до којих је на несрећу и дошло крајем септембра.
„Петковић је нагласио да је једини кривац за тренутну ситуацију на северу Косова и Метохије Аљбин Курти, који истрајава на провокацијама, једностраним акцијама, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама према Србима, као и на нелегитимним акцијама његових специјалних фаланги које не могу бити на северу ни по једном споразуму“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Београд, како је истакао Петковић, жели наставак дијалога, али томе треба да претходи деескалација ситуације на терену, тако што ће се припадници Косовске полиције повући са севера, а Кфор у потпуности преузети одговорност за заштиту Срба на тим просторима.
Далибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
СРБИЈА
Припадник КБС који је на Бадњи дан пуцао на српску децу већ пет месеци на слободи, а нико није знао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала