- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Метеоролог открио да ли топла јесен наговештава екстремну зиму

© Sputnik / Лола ЂорђевићКупола Храма Светог Саве
Купола Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић наводи да ће се тренд топлог времена задржати и у већем делу наредне седмице. Најнижа температура износиће од 7 до 13, највиша дневна од 22 до 25 степени. Указује да веза између топле јесени и екстремних ситуација у зими није доказана.
Иза нас је најтоплији септембар од када се мери температура, екстремне температуре наставиле су се и у октобру обарајући рекорде не само код нас већ и Европи и свету.
Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић рекао је да је ово веома топло време за ово доба године, заправо последица прилива веома топлог ваздуха из централног Средоземља у склопу једне широке и просторне циклонске циркулације која је захватила од Британских острва већи део западне Европе, западног Средоземља и део централне Европе.
„Дакле, у предњој страни овог просторног система долази до прилива веома топлог ваздуха и као резултат имамо и топло време и ветар који је такође једна од карактеристика данашњих дана“, каже Михајловић.
Указује да ће се топло време задржати и у већем делу наредне седмице. Најнижа температура износиће од 7 до 13, највиша дневна од 22 до 25 степени.

„Нећемо имати овако високе температуре, али просто овај тренд топлог времена ће се задржати и у већем делу наредне седмице, тако да би максимална температура у већини места била између 22 и 25 степени, уз јутарње између 7, 12, 13, што значи да ћемо уживати у топлом времену до краја октобра“, навео је Михајловић за РТС.

Говорећи о падавинама, каже да дугоручне прогнозе указују да би падавина било нешто изнад просека.
„Према дугорочним сезонским прогнозама, очекивања су да би падавина било нешто изнад просека, а та веза између топле јесени и, да кажемо, екстремних ситуација у зими није доказана, статистички не постоји, тако да не можемо извући закључак“, наводи Михајловић.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
ДРУШТВО
Време данас: Топло и ветровито, до 32 степена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала