- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Свет почиње да гори, судбина Украјине зависи од догађаја на Блиском истоку

© AP Photo / Ariel SchalitИзраелски тенкови
Израелски тенкови - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Колико ће Запад имати стрпљења и новца за Украјину у многоме ће зависити од геополитичке ситуације и догађаја на Блиском истоку, свуда почиње да гори у исто време и то је велики проблем за Сједињене Државе, али Русија - у сваком случају - треба да буде спремна на дуготрајан сукоб, сматра руски експерт Константин Блохин.
Ако избије велики сукоб на Блиском истоку и ако Иран буде увучен у рат са Израелом Сједињене Државе ће фокус са Украјине пребацити на Израел, који је најближи и најважнији амерички савезник, док Украјина и даље остаје инструмент који ће и убудуће бити коришћен у западној агресији против Русије, додаје експерт.
Запад је већ потрошио 170 милијарди долара на војну помоћ Украјини, али су резултати изостали, подсећа Блохин.
„Ово је огроман износ, али успеха нема ни на видику. Очигледно је да контраофанзива пропала. Постепено Запад почиње да се замара од Украјине и смањује се могућност да Русија претрпи стратешки пораз у Украјини. Јасно је да је за САД сада главни приоритет Израел, а како ће бити касније време ће показати“, каже експерт.
Блохин оцењује да се САД сада налазе „у тешкој ситуацији“, јер су се расплинуле на два фронта - с једне стране Украјина, с друге – Израел, а постоји могућност да буде отворен и трећи фронт.
„Mогућ je још сукоб између Кине и Тајвана. САД треба свуда да стигну, да све подрже и још сачувају образ. То је прилично тешко“, каже Блохин.
И у Европи и у Вашингтону расте раскол око даљег пружања помоћи Украјини. Све гласнији су они који сматрају да је Џо Бајден обавезан да америчком народу објасни које конкретне циљеве Сједињене Државе имају у Украјини. Постоје мишљења да је дошло време да Бајден престане са пружањем подршке Кијеву по систему „колико год је потребно“, већ да треба да изнесе стварно стање ствари и одлучи о даљим акцијама Вашингтона.
© AP Photo / Hatem AliАко избије велики сукоб на Блиском истоку Сједињене Државе ће фокус са Украјине пребацити на Израел, који је најближи амерички савезник, док Кијев и даље остаје инструмент који ће и убудуће бити коришћен у западној агресији против Русије
Израелско бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Ако избије велики сукоб на Блиском истоку Сједињене Државе ће фокус са Украјине пребацити на Израел, који је најближи амерички савезник, док Кијев и даље остаје инструмент који ће и убудуће бити коришћен у западној агресији против Русије

Зашто Вашингтон не сме да призна пораз у Украјини

Константин Долгов, заменик председника Комитета Савета Федерације за економску политику, каже да неуспех украјинске контраофанзиве повећава „стратешки замор“ Запада не само од Владимира Зеленског, него од целокупне ситуације у Украјини.
Према његовим речима, Западу је јасно да је у Украјини све изгубљено, али ће Вашингтон покушати да отегне сукоб, јер следе амерички председнички избори, који су заказани за новембар идуће године.
„Због тога ће они максимално покушавати да спрече тотални пораз Кијева пред изборе, колико год је то могуће. Али, ја сам више него сигуран да ће на изборе изаћи са веома лошим резултатима по себе, а посебно за Кијев", предвиђа сенатор.
Руски експерт Дмитриј Перлин оцењује да Бајден сада покушава да се извуче из тешке ситуације компензујући неуспехе у Украјини великом подршком Израелу. Он објашњава да САД раде са Украјином циљано - задатак њиховог рада са Кијевом је, како је рекао, само рат, док рад на палестинско-израелском сукобу предвиђа потрагу за компромисима и неким могућим новим споразумима у региону Блиског истока.
Блохин је сигуран да украјинско питање неће бити решено до америчких избора.
„Може чак и дуже трајати. Мислим да су мале шансе да до избора Американци у Украјини постигну било какав успех, а Бајденови противници ће Украјину користити као инструмент унутрашње политичке борбе“, каже Блохин.
Према његовим речима, Вашингтон би и даље сву финансијску и војну помоћ слао Кијеву да се није догодио Израел, али „ствари су се сада промениле“.
„У САД постоји веома јак произраелски лоби. Обе партије, и републиканска и демократска, су практично произраелске. Дакле, Израел је овде на првом месту, Украјина на другом, а ако се десе Кина и Тајван, онда генерално мислим да Бајдену нико неће позавидети“, нагласио је Блохин.

Конфротација Москве и Запада биће настављена

Упркос томе што Запад сада више пажње посвећује Израелу него Украјини и што смањују помоћ Кијеву, западне земље ће увек наћи новац за прокси рат који воде против Русије, упозорава експерт.
„ Запад није толико слаб да би се његови ресурси тако брзо истрошили. Истрошени су ресурси оног оружја које Западу није било жао да потроше. Они ће новац наћи, као што ће наћи и заобилазне путеве да финансирају Украјину. На Западу постоји замор од Украјине, али то још није апсолутни умор...“, сматра Блохин.
Крај сукоба у Украјини и даље се не види, додао је експерт.
„За сада је ово дуготрајан сукоб. САД нису спремне за преговоре са Русијом и због тога ће све зависити од ситуације на бојном пољу. Ако се ситуација буде развијала лоше по Запад, онда ће Запад говорити о потреби преговора, а ако ситуација буде ишла нама у корист, онда треба да осваримо постављене циљеве и да идемо до краја по питању демилитаризације и денацификације Украјине и ту не може бити компромиса“, нагласио је Блохин.
Амерички колумниста Питер Ван Бурен такође поставља питање зашто Вашингтон није уложио никакве дипломатске напоре за преговаре са Русијом. По његовом мишљењу, државни секретар Ентони Блинкен уме само да започне тучу, али не и да је заустави, што би заправо требало да уради у складу са својом функцијом.
Бурен сматра да ће Американци у неком тренутку, ипак, сазнати за улогу владе, која је ситуацију довела до оружаног сукоба, а америчке власти ће јавности морати да објасне зашто је Русима било потребно да дигну у ваздух сопствени гасовод, који је за Москву био важан извор прихода.
Он подсећа да су Сједињене Државе за Украјину издвојиле 113 милијарди долара, плаћајући све - од тенкова до плата возача хитне помоћи. Међутим, нејасно је како се тај новац обрачунава и распоређује, јер ресори који би требало да контролишу финансијске токове за Украјину то прикривају...
Бурену се чини и нејасним да ли Бајден има било какве „црвене линије“ у погледу слања америчких авиона или „војних саветника“ у Украјину и сматра да ће у једном тренутку Конгрес морати и формално да изнесе своје мишљење о овом питању.
Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
РУСИЈА
Кремљ: Сукоб Израела и Палестине је трагедија – постоји опасност од ширења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала