Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина: „Велика петорка“ изнела нови план, Курти тражи другачији приступ

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
На данашњем састанку премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и „велике петорке“ разговарано је о нормализацији односа Београда и Приштине и представљен је нови план за наставак дијалога, потврђено је из Куртијевог кабинета.
Како се наводи у саопштењу, Курти је изасланицима ЕУ, САД, Немачке, Италије и Француске захвалио на представљеном плану и рекао да је „неопходна квалитетна рефлексија и нови приступ“ дијалогу с Београдом, преноси портал Репортери.
„Разговори се морају интензивно наставити“, навео је Курти.
На састанку се, додаје се у саопштењу, разговарало о нормализацији односа Београда и Приштине, односно о примени Охридског и Бриселског споразума, преноси Коха.
Курти је, такође, рекао и да је безбедност приоритет и хитно питање за Приштину, након дешавања у Бањској 24. септембра и оценио да је неопходно „казнити одговорне како се такви догађаји не би поновили“, пренео је Танјуг.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је раније данас да је „велика петорка“ у Приштину дошла са планом за наставак дијалога и поручио да је што пре потребно успоставити Заједницу српских општина.
Лајчак је рекао да је о том плану разговарано с Куртијем, а да ће се тек разговарати са председником Србије Александром Вучићем у Београду.
„Ми смо смислили план, разговарали смо о томе с Куртијем и разговараћемо о томе са Вучићем“, навео је Лајчак, не износећи детаље.
Састанку с Куртијем присуствовали су, поред Лајчака, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и саветници за спољну и безбедносну политику председника Француске и Немачке, Емануел Бон и Јенс Плетнер и италијански изасланик Алесандро Катанео.
Франческо Тал, Емануел Бон, Мирослав Лајчак, Александар Вучић, Габријел Ескобар и Јенс Плетнер  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
СРБИЈА
Почео састанак председника Вучића са „великом петорком”
Зграда Председништва Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Шта очекујете од састанка Вучића са западном петорком?
Александар Вучић на прослави СНС-а у Шапцу - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
СРБИЈА
Вучић: Данас ће вероватно бити најтежи дан за мене и за Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала