- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Звездин тренер из прве руке: Одбио Јокићев Денвер, радио у Москви – уме да инсталира одбрамбени ДНК

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASЈанис Сферопулос
Јанис Сферопулос - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Јанис Сферопулос је нови тренер Црвене звезде. Вест која је многе љубитеље кошарке натерала да се запитају ко је заправо Грк и какву кошарку форсира. У помоћ смо позвали познатог грчког спортског новинара Јаниса Ставролакиса који нам је дао неке смернице око тога шта можемо да очекујемо.
Сферопулос је током каријере водио Паниониос, Олимпијакос као и Макаби из ког је отишао прошле године у фебруару после чега није имао ангажман. Са Звездом је потписао уговор на две године.
Иначе, после одласка из Макабија имао је разговоре са Анадолу Ефесом и Жалгирисом, али није дошло до договора. На крају је завршио у Србији.
Колега Ставролакис је открио прву информацију везану за Сферопулоса и истакао да је Грк добио понуду од Мајка Мелоуна 2015. године да ради са Денвер Нагетсима. Самим тим и Николом Јокићем.

„Постоји једна луда прича. Сферопулос је 2015. године одбио могућност да постане члан Денвер Нагетса“, каже Ставролакис за Спутњик.

А, прича каже следеће...
Сферопулос није желео да оде у НБА лигу и буде помоћник, већ је желео да гради каријеру првог тренера.
„Када сам добио ту понуду, нисам је чак ни рекао јавно, он је то открио. Тајминг није био добар, јер сам 11 година био помоћни тренер и чекао сам да дођем на ред да постанем први тренер. Ове сезоне радим са Олимпијакосом, освојили смо првенство, а играли смо и финале Евролиге. Дакле, председници су ми онда продужили уговор. А онда је стигао предлог од Малоуна. Руководству, поштујући уговор, нисам ништа рекао. Али ни ја нисам био спреман да идем. Желео сам да доживим Евролигу, то ми је била прва сезона. Хтео сам да останем, да дам све од себе. Имао сам дан да размислим о томег. Да Мелоун то није рекао, ја то не бих открио“, рекао је Сферопулос једном приликом говоривши о понуди Денвера.
Наставља грчки колега да нам открива занимљиве појединости из Сферопулосове каријере.
Можда се сећаш да је Сферопулос добио највећи уговор у историји Макабија из Тел Авива“.
Прича каже следеће...

Када је преузео Макаби, Сферопулос је толико добро водио тим да је добио уговор на три године после тога. Израелци су били одушевљени радом бившег тренера Олимпијакоса и наградили су га са 750.000 долара годишње, што је највише што је један тренер у историји Макабија добио.

Наставља колега Јанис да говори о свом имењаку који је сео на клупу Црвене звезде.
„Важан део у развоју Сферопулоса био познати израелски тренер Зви Шерф. Одавно је рекао да ће Сферопулос бити велики тренер“, каже нам Ставролакис.
Прича каже следеће...
Шерф је једном приликом коментарисао рад Сферопулоса у Олимпијакосу и истако је да ће постати велики тренер. А, познаје га довро јер су радили заједно у ПАОК-у.
„Видите, не могу да будем објективан са тренером Сферопулосом. Пре свега зато што ми је драг, а друго зато што ми је био помоћни тренер током мог мандата у ПАОК-у. Много ми се свиђа како ради и мислим да ради одличан посао у Олимпијакосу. Наравно, Олимпијакос данас има неких проблема. Један број играча је отишао због режима новца и уговора. Тим се и даље ослања на Василиса Спанулиса. Има 35 година, али још увек зна да убаци лопту у кош. Јанис... Извините што га тако зовем, али ја га тако познајем. Од када је дошао да ради као мој помоћник, знао сам да је веома способан и да ће доћи до врха“, истакао је Шерф једном приликом.
Потом смо замолили Ставролакиса да нам он каже како види новог тренера Црвене звезде. Иначе, у питању је новинар који јако добро познаје грчке кошаркашке прилике, али и српске, јер му није страно интервјуисање играча и чланова Партизана, Црвене звезде, а недавно је био и у Чачку.
„Сферопулос је тренер који све базира на дисциплини. Озбиљна је особа и поседује принципе. Могу да кажем да је он један од највећих грчких тренера који је поставио одбрану у ДНК Олимпијакоса“, каже Ставролакис за Спутњик.
Какву кошарку форсира?
„Пази... Воли пик ен рол, обично бира да у екипи има високе играче који добро постављају блокове и после тога иду у рекет. У свим екипама је имао добре поентере који могу да носе екипу. На пример, у Макабију је то био Скоти Вилбекин“.
За пик ен рол ће имати Теодосића, од високих играча може да бира - Тоби, Симоновић, Митровић, Кузмић, Боломбој... Од поентера - први на памет пада Шабаз Нејпир.
Даје нам грчки колега још један интересантан увид у Сферопулосов рад.
„Он је човек који је научио Олимпијакос да побеђује у ОАКА Арени, против Панатинаикоса у дербију. Са њим, Олимпијакос је добио седам од 14 утакмица у гостима, у ОАКА Арени“.
С обзиром да ће и у Црвеној звезди играти велики дерби против Партизана, а још више имајући у виду да ће црвено-бели до краја месеца два пута гостовати црно-белима - у Евролиги и у АБА лиги - податак изнад наведен,везан за добар учинак у дербијима у гостима, може да буде од велике важности.
Имајући у виду да је Сферопулос радио четири године у Олимпијакосу, па исто толико вреемена у Макабију пре него што је стигао у Звезду говори нам да је сео на клупу Звезде са жељом да ту остане на дуже стазе.
Као тренер био је два пута првак Грчке, три пута првак Израела, освојио је три купа у Израелу, биран је два пута за најбољег тренера у тој земљи и једном као најбољи тренер Грчке. Радио је и као помоћник у репрезентацији Грчке у више наврата. У НБА лиги радио је са Кливленд Кавалирсима и Хјустон Рокитсима. Био је једне сезоне помоћник и у ЦСКА из Москве код Јонаса Казлаускаса. Са Олимпијакосом је два пута играо финале Евролиге. Једном је изгубио финале од Реал Мадрида 2015, а други пута од Фенербахчеа Жељка Обрадовића у Истанбулу 2017.
Сферопулос је сада поново у Евролиги.
И то ни мање ни више него на клупи Црвене звезде.
Јанис Сферопулос - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
СПОРТ
Грк званично на клупи Звезде!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала