- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: За убиство Дарје Дугине и друге злочине одговорна СБУ – ЦИА помагала

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаДарја Дугина
Дарја Дугина - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Филозоф Александар Дугин био је циљ операције украјинских тајних служби, услед кога је погинула његова ћерка Дарја, саопштило је издање „Вашингтон пост“, позивајући се на америчке и украјинске изворе у Влади.
Према писању издања, украјинске специјалне службе су у последњих 20-так месеци одговорне и за десетине других убистава, међу којима и ратног репортера Максима Фомина, познатог под псеудонимом Владлен Татарски.
„Вашингтон пост“ наводи да су злочини које је извршила Спољнообавештајна служба Украјине закомпликовали рад са америчком ЦИА, изазвавши напетост у Кијеву и Вашингтону.
ЦИА је, тврди портал, од 2015. године потрошила десетине милиона долара како би претворила украјинске специјалне службе, створене за време СССР, у јаког савезника у борби против Москве.

„Конкретно, ЦИА је испоручила Кијеву напредне системе за праћење, амерички инструктори обучавали су украјинско обавештајно особље како у САД, тако и у Украјини, а САД су делиле обавештајне податке у невиђеним размерама пре припајања Крима Русији“, пише „Вашингтон пост“.

Према речима америчких званичника, ЦИА је и даље у значајној мери присутна у Украјини.
Истовремено, они наглашавају да припадници америчких специјалних служби нису учествовали у планирању операција ликвидације непријатеља Кијева, већ су само побољшавали могућности украјинских тајних служби за прикупљање информација.
Ширење активности украјинских обавештајних служби у иностранству могло би спречити Кијев да оствари своје стратешке циљеве, закључује се у тексту.
Раније је шеф Главне управе војно-обавештајне службе Украјине Кирил Буданов у интервјуу на Јутјубу признао да су кијевске власти умешане у убиства познатих Руса.
Дарја Дугина погинула је 20. августа 2022. године када је експлодирао аутомобил којим је управљала. Она је преминула на лицу места. Аутомобил је експлодирао када је детонирана експлозивна направа постављена на њему.
Федерална служба безбедности Русије саопштила је да иза убиства руске новинарке стоје украјинске специјалне службе, а починилац је држављанка Украјине Наталија Вовк, која је са ћерком допутовала у Русију 23. јула.
Дарја Дугина - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
РУСИЈА
Година од смрти Дарје Дугине: Међународна заједница и даље лицемерно ћути
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала