Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Међународна заједница да изврши притисак на Куртија да примени договорене споразуме

© Sputnik / Лола ЂорђевићБивши изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел
Бивши изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Бивши изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је данас приликом уручења Ордена српске заставе првог реда да међународна заједница мора да изврши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да примени претходно потписане и договорене споразуме између две стране.
"Сада притисак мора бити на господину Куртија да спроведе оно што је господин (Хашим) Тачи обећао. Он то не ради и верујем да међународна заједница има одговорност да изврши притисак на њега да апсолутно преузме те обавезе", рекао је Гренел у Председништву Србије где му је председник Александар Вучић уручио Орден српске заставе првог степан.
Гренел је оценио да је много више постигнуто у дијалогу између Београда и Приштине пре него што је Курти постао главни преговарач, иако је процес увек био тежак.
Он је истакао и да је бивши председник САД Доналд Трамп дошао на идеју да у дијалогу између Београда и Приштине акценат буде на економији, а не на политици.
"Његова визија је била да у овом региону економију, радна места, ставимо на прво место пре политичких преговора и политичких речи", подсетио је Гренел.
Гренел је захвалио Вучићу, Влади Србије као и целом српском народу на одликовању и рекао да му је то велика част.
Он је подсетио да је пре три године добио сличну награду и од косовских власти и да је вероватно једина особа која је икада добила такву врсту признања од обе стране.
Гренел је добио Орден српске заставе првог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.
Председник Србије Александар Вучић уручио је данас Орден српске заставе првог степена бившем изасланику Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
СРБИЈА
„Истински пријатељ Србије“: Вучић уручио Гренелу Орден српске заставе првог степена /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала