- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Културна сарадња Србије и Русије - најјачи симбол чврстих веза два народа

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаРуски државни секретар за културу Надежда Преподобна
Руски државни секретар за културу Надежда Преподобна - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Србија и Русија нису само пријатељске земље, већ имају и врло садржајан и свеобухватан контакт, који је посебно успешан у домену културе. О томе сведоче и „Дани Ермитажа“ који се управо ових дана одржавају у Београду, оценила је државна секретарка културе Русије Надежда Преподобна.
Гошћа из Русије предводи делегацију руководилаца најзначајнијих руских културних установа који заједно с колегама из Србије учествују на четвртом Руско-српском културном форуму у Руском дому у Београду.

„О квалитету руско-српске културне сарадње сведоче и бројни заједнички пројекти, попут Дана духовне културе Русије у Србији или образовног форума у којем су учествовали водећи људи образовних установа из Русије. Ту је, наравно, и Храм Светог Саве, као јединствени објекат који представља симбол сарадње и пријатељства Русије и Србије. Осликавање храма, односно израду мозаика предводио је руски уметник Николај Мухин, са својим колегама из Руске ликовне академије“, подсетила је Преподобна у кратком разговору за Спутњик.

Према њеним речима, главна тема овогодишњег форума јесте сарадња руских и српских установа културе у области очувања историско-културног наслеђа, као и коришћење савремених метода и технологија за рестаурацију културних вредности.
Преподобна је, међутим, истакла да су руководиоци културних установа из Србије и Русије отворени и спремни за сарадњу и у разним другим областима, наводећи као конретан пример жељу Позоришта лутака „В. С. Обрасцов“ из Москве да гостује у Србији.
„Очекујемо да ће колеге из Србије прихватити ову иницијативу током данашњег скупа. Театар 'Обрасцов' је у Србији последњи пут гостовао пре 25 година. Надамо се да се тако дуга пауза неће поновити“, нагласила је Надежда Преподобна и додала да очекује да ће по завршетку форума и размене идеја и планова бити постигнути и конкретни споразуми о будућим заједничким културним пројектима.
Међу учесницима форума су руководиоци Третјаковске галерије и Музеја „Пушкин“ из Москве, Државног позоришног музеја „Бахрушин“, као и Народног музеја из Београда, Галерије Матице српске из Новог Сада, Музеја примењене уметности, Музеја позоришне уметности и других установа.
© Sputnik / Валентина БулатовићУчесници четвртог Руско-српског културног форума у Руском дому у Београду
Учесници четвртог Руско-српског културног форума у Руском дому у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Учесници четвртог Руско-српског културног форума у Руском дому у Београду
Надежда Преподобна је навела да су већ током пленарне седнице представници руског и српског позоришног музеја исказали заинтересованост за будућу сарадњу и додала да се нада да ће, с обзиром на присуство руководилаца Третјаковске галерије и Музеја „Пушкин“ у Београду, српска престоница бити домаћин и другим програмима налик на „Дане Ермитажа“.
„Волели бисмо да се реализује што више таквих пројеката, који нису намењени само Србима и Русима. Управо такви пројекти сведоче о томе колико нам је тога заједничко“, нагласила је Преподобна.
У оквиру форума је организована радионица Руског уметничког научно-рестаураторског центра „Академика Игора Грабара“ о савременим методама рестаурације музејских предмета.

У пратећем програму скупа вечерас се у Руском дому одржава клавирски концерт посвећен 150. годишњици рођења руског композитора Сергеја Рахмањинова, у извођењу пијанисте Ивана Бесонова.
Изложба Царски порцелан у Великој галерији Народног музеја Србије  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
КУЛТУРА
Опипљиви сјај Ермитажа у Београду /фото/
Јелена Чернова и Андреј Сорокин, прваци Балета Леонида Јакобсона из Санкт Петербурга - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
КУЛТУРА
На дар Београду: Руски уметници откривају тајне непоновљивог мајстора балета /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала