Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Космету уништено више од 10.000 српских надгробних споменика

© Фото : YouTube/Kosovo Online, snimak sa ekranaУништени споменици на православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице
Уништени споменици на православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Од 1999. године до данас, на Косову и Метохији уништено је најмање 10.000 српских надгробних споменика, пише данашња Политика, поводом прекопавања српског православног гробља у северном делу Косовске Митровице.
Како преноси лист, реч је о гробљу на ком је последњи Србин из села Суви До сахрањен 1953. године.
Двадесет Срба поднело је у среду кривичне пријаве тзв. косовској полицији због уништавања српског гробља и надгробних споменика.
Заменик директора тзв. косовске полиције Ветон Ељшани рекао је да су јединице надлежне за тешка кривична дела, током јучерашњег дана обуставиле спорне радове непознатог извођача на поменутом гробљу.
„Део где су започети радови је ограђен жутом траком, а све даље активности су одлуком тужиоца прекинуте“, потврдио је он за Политику.
Додао је да је упознат са пријавом Срба која је уручена полицајцима у станици Север.
Саговорник Политике, који је из безбедоносних разлога говорио под условом анонимности, рекао је да је овакво поступање тешко кривично дело и по Уставу тзв. Косова и по члану 413. приштинског кривичног закона, који се односи на скрнављење гробаља и лешева.
„Албанци су прекопали гробље, оскрнавили гробове који датирају још из средњег века“, рекао је он и додао да ће Српска православна црква изаћи на терен, поднети кривичну пријаву и на основу катастарских књига доказати да се ушло у посед цркве.
Историчар са Косова и Метохије, Александар Гуџић рекао је да се Срби на овој територији, посебно након 1999. године суочавају са вандализмом екстремних Албанаца, непримереног не само за 21. век.
„Екстремисти желе да уклоне сваки траг и свако српско, православно присуство на овим просторима“, рекао је Гуџић.
Додао је да је од 1999. до данас уништено најмање 150 цркава и манастира који датирају из најранијег средњег века.
„Не уништавају албански екстремисти само цркве и манастире, већ и српска средњовековна гробља, која нису само важан сегмент историје, већ и сведочанство о присуству Срба на овим просторима“, истакао је Гуџић.
Подсетио је и на скандалозно изоравање гробља код Газиместана, „где је Албанац саградио економски објекат“.
„Мимо косовског устава, кршећи сопствени закон о скрнављењу лешева и гробаља, мимо Ахтисаријевог плана, где је наглашено да је зона око споменика на Газиместану заштићена зона, Албанац је дао себи за право да преоре гробље, заузме земљу и ту сагради објекат“, рекао је он.
Историчар наглашава да за овај поступак нико није сносио никакве последице - ни од представника Приштине, а ни од представника међународне заједнице.
Уредник „Јединства“, јединих српских новина на Косову и Метохији и аутор три књиге о страдању Срба на територији јужне покрајине Зоран Влашковић истакао је да су на територији КиМ неоскрнављена гробља у само три општине на северу Космета.
Додао је да је нови случај вандализма екстремних Албанаца у Косовској Митровици само доказ да екстремисти не мирују, да се и после 24 године од завршетка рата на овим просторима догађа нечувени вандализам пред очима косовске и међународне јавности.
„Једина неоскрнављена гробља на територији целог КиМ су у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Од 1999. године до сада уништено је више од 10.000 надгробних споменика и више од 280 српских гробаља, од укупно 545 колико их има“, рекао је Влашковић.
Како је рекао, посебан вандализам се бележи на српском гробљу у Јужној Митровици, где је према подацима митровичке епархије уништено више од 700 надгробних споменика.
„Забележено је и да се мермер користи за поплочавање тротоара испред албанских кућа и за друге потребе. Такође, уништено је и више од 700 надгробних споменика на гробљу у Приштини. Више од 80 одсто споменика је уништено у Гњилану, Ђаковици, Урошевцу“, рекао је Влашковић.
Нагласио је да ако званични подаци говоре да је само од 1999. до данас срушено или запаљено 155 цркава и манастира, од којих је 13 цркава „у потпуности избрисано са лица земље“, док је албанско гробље у Косовској Митровици нетакнуто.
„И албанској и светској јавности позната је чињеница да је муслиманско гробље у северном делу Косовске Митровице нетакнуто, као и да се пред сваки муслимански празник ово гробље сређује и на њему се без икаквих проблема обављаљу сахране“, рекао је Влашковић.
Српско гробље у Микронасељу  - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
СРБИЈА
Хитра акција косовских Срба због прекопавања гробља: Ово је граница између људи и нељуди
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала