- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто је Америка земља масовних убистава

© AP Photo / David ZalubowskiМасовна пуцњава у Денверу
Масовна пуцњава у Денверу - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Масовна пуцњава у градићу Луистон у америчкој држави Мејн је најкрвавије међу бројним вишеструким убиствима те врсте која су се догодила у САД од почетка године.
Пуцњава у Луистону је 36. масовно убиство у САД ове године, јавио је Асошијетед прес.
Према бази података коју поседују та агенција и лист „Ју-Ес-Еј тудеј“, у партнерству са Универзитетом Нортистерн, најмање 188 људи је изгубило живот у тим пуцњавама.

Рекордан број масовних пуцњава

Статистика се односи на инциденте у којима су најмање четири особе убијене у периоду од 24 сата, не укључујући убицу, што је дефиницију коју користи и ФБИ.
Од јануара, Америка је била сведок до сада другог највећег броја масовних убистава и највећег броја жртава у једној години.
Само 2019. било је више масовних убистава.
Од 2006. године било је више од 560 масовних убистава у САД, у којима је убијено више од 2.900 људи, а најмање 2.000 повређено.
Организација Gun Violence Archive, која прикупља податке о оружаним инцидентима, издвојила је најзначајније масовне пуцњаве у последње две године.

2023.

10. април У центру Луисвила, у држави Кентаки, пет људи је убијено, а шест рањено, међу којима и један полицајац, у масовној пуцњави. Нападач је убијен.
27. март Троје деветогодишње деце и троје запослених у школи убијено је у масовној пуцњави у граду Нешвилу. Ватру је отворила Одри Хејл (28) трансродна жена која је напад планирала дуже време.
19. фебруар На паради у Њу Орлеансу догодила се масовна пуцњава у којој је рањено пет људи, међу којима и један малолетник. Једна рањена особа касније је преминула у болници. Полиција је ухапсила нападача и одузела му два комада оружја.
22. јануар У граду Монтереј Парк у држави Калифорнија догодила се масовна пуцњава у плесном студију, где је прослављана Кинеска нова година. Убијено је 11 људи, а 10 је рањено. Нападач се убио.

2022.

22. новембар У продавници „Волмарт“ у граду Чесапик, држава Вирџинија нападач је убио 10 људи. Мушкарац који је отворио ватру, убијен је у акцији полиције.
20. новембар У бару у граду Колорадо Спрингс дошло је до масовне пуцњаве у којој је пет особа убијено, а 19 рањено.
4. јул У Хајленд Парку, предграђу Чикага, непосредно после почетка параде поводом Дана независности САД, у масовној пуцњави убијено је шесторо људи, док је 24 рањено.
2. јун У граду Талса, у држави Оклахома, мушкарац је пуцао из пушке и пиштоља у медицинском центру. Погинуло је пет људи, укључујући и нападача, који се убио. Више особа је рањено.
24. мај У граду Јувалди у држави Тексас, Салвадор Рамос је пуцао у основној школи. Убијено је 18 деце и троје одраслих, док је 17 људи рањено.
14. мај У граду Бафало, држава Њујорк, мушкарац је пуцао у супермаркету и убио 10 људи, а троје ранио. Нападач је био обучен у маскирну униформу, носио је панцир, имао аутоматску пушку и напад директно преносио на друштвеним мрежама.
3. април У центру Сакрамента, држава Калифорнија, у масовној пуцњави убијено је шест људи, док је 10 рањено.
Масовна пуцњава у америчкој држави Мејн у граду Луистону - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Масакр у Америци: Убијено између 15 и 20 особа у масовној пуцњави, повређено више од 50 људи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала