- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта пише у резолуцији УН о хуманитарном примирју у Гази

© AP Photo / Abed KhaledЗграде порушене у израелском ракетирању Газе
Зграде порушене у израелском ракетирању Газе - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је, са 120 гласова за, 45 уздржаних и 14 против, резолуцију којом се позива на хуманитарно примирје у Појасу Газе.
У резолуцији, чији је аутор Јордан у сарадњи са 45 држава, позива се на „хитно, трајно и одрживо хуманитарно примирје које ће водити до прекида непријатељстава“.
Сукобљене стране се позивају на „заштиту цивила и придржавање законских и хуманитарних обавеза“, као и да се „одмах и у потпуности повинују обавезама које проистичу из међународног хуманитарног права и закона о људским правима, посебно у погледу заштите цивила и цивилних објеката“.
Позива се и на заштиту хуманитарног особља, људи који не учествују у борби, као и хуманитарних установа и имовине, те да се омогући хуманитарни приступ основних потрепштина у услуга цивилима у Појасу Газе.
Резолуција позива на укидање наредбе Израела „као окупационе силе“ за палестинске цивиле, запослене у УН и хуманитарне раднике да се евакуишу са севера Појаса Газе на југ.
Генерална скупштина позвала је и на „хитно и безусловно ослобађање“ свих цивила који се незаконито држе у заробљеништву, а за њих се тражи и безбедност и хумани третман у складу са међународним правом.
„Праведно и дуготрајно решење израелско-палестинског конфликта може бити постигнуто једино на миран начин, на основу релевантних резолуција УН и у складу са међународним правом, засновано на решењу две државе“, наводи се у резолуцији Генералне скупштине УН.
Зграде оштећене у израелском нападу на Газу - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Нетанијаху: Ово је мисија мог живота; Хамас спреман за моменталну размену затвореника
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
СВЕТ
Резолуција УН о примирју у Гази: Како је гласала Србија, које државе су биле за, а које против
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала