- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Провокација изведена споља: Захарова оптужила Кијев за инцидент у Дагестану

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Кључну улогу у деструктивној акцији на аеродрому у Махачкали одиграо је кијевски режим, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„У реализацији још једне деструктивне акције директна и кључна улога додељена је злочиначком кијевском режиму који је деловао преко озлоглашених русофоба који су се тамо настанили. Ажурност изјава и саопштења Владимира Зеленског, као и њихов садржај, директан су доказ да је информациона саботажа, коју су предузеле кијевске обавештајне службе, координирана. Карактеристично је да су позиви на немире доведени у везу са ресурсима одбеглог провокатора Иље Пономарјева* (у Русији проглашен за страног агента), који је раније више пута пркосно изјављивао да жели да наштети Русији“, саопштила је Захарова.

Како је додала, немири у Дагестану резултат су планиране провокације која је изведена споља. Њен циљ је подривање хармоничног развоја и јединства народа Русије.
„Подстакли су их они који су више пута прибегавали отворено екстремистичким и терористичким методама како би дестабилизовали унутрашњу политичку ситуацију у Русији“, оценила је Захарова.
Она је закључила да је Кијев сада максимално заинтересован за дестабилизацију ситуације у Русији и њену дискредитацију на међународној сцени, јер светска заједница посвећује све мање пажње кризи око Украјине.
Подсећамо, у недељу у Махачкали, након слетања авиона из Тел Авива, један број људи ушао је на аеродромску писту. Саопштено је да су они који су се пробили вероватно тражили пристигле држављане Израела и избили су немири. На лице места стигла је полиција.
Муфтија Дагестана Ахмад Абдулајев назвао је акцију против Јевреја грешком и позвао сународнике да остану мирни. Убрзо су регионалне власти саопштиле да је ситуација под контролом, а Федерална агенција за ваздушни саобраћај јавила је да је аеродром очишћен од људи који су се ту неовлашћено нашли. Аеродром у Махачкали данас је поново почео са радом.
Бивши посланик Државне думе Иља Пономарјев* раније је изјавио да су немири у Дагестану координисани преко „њиховог Телеграм канала Јутро Дагестана“. Пономарјев је побегао из Русије 2014. године након што је против њега покренут кривични поступак за проневеру. Прво је отишао у САД, а затим у Украјину, где му је дата дозвола за привремени боравак, а потом и држављанство. Године 2022. стављен је на потерницу и ухапшен у одсуству због ширења лажи о Оружаним снагама Русије.
* Проглашен за страног агента и уврштен на листу терориста и екстремиста
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
РУСИЈА
Путин сазива састанак врха државе због догађаја у Дагестану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала