- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Попис у Црној Гори - први тест за владајућу коалицију

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПопис становништва
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Попис у Црној Гори, који је одложен са првог за 30. новембар, по оцени многих могао би да буде важан тест за односе у тек успостављеној власти.
Прва одлука владе Милојка Спајића је била да одложи попис за 30 дана, из коалиције За будућност Црне Горе су саопштили да су сагласни са одлагањем али да је 30. новембар тај дан, док из опозиције кажу да ће бојкотовати попис ако се не изађе у сусрет њиховим захтјевима, од чега само ДПС има 17 набројаних.
Новинар Младен Стојовић каже за Спутњик да не би потенцијалну кризу око одржавања пописа протумачио као тест за коалицију ЗБЦГ, јер они више немају простора за уступке, већ искључиво за главну владајућу партију, односно премијера Милојка Спајића и његов Покрет Европа сад.
“Уколико Спајић обезбиједи софтверско решење контроле пописа, које је обећао, не постоји ниједан разуман разлог за одлагање. То би тада била огољена уцјена ДПС-а и "сателита", и то очајничка уцјена, јер тај политички блок више нема ништа друго да понуди грађанима осим криза налик овој. ДПС данас стоји значајно слабије него што је то било 11. јуна, а тада је већ стајао за 50 одсто слабије него уочи пресједничких избора 2. априла. Јасно је да ова партија нема никакву будућност, а видљиво да нема ни кадрове који би могли да амортизују тај слободан пад. И овакве бесмислене акције попут бојкота пописа су једино што им је преостало”, поручује Стојовић.
Наш саговорник је мишљења да је за очекивати да ДПС “појача гас” опструкција како се будемо приближавали тренутку каквог - таквог обрачуна са организованим криминалом, укључујући и његову политичку фракцију.
“И ПЕС и Демократе ће се трудити да се докажу на том плану, а јасно је да под кишобраном Мила Ђукановића нема мјеста за велику већину руководиоца подземног бизниса под патронатом бившег режима. Проблем који имају у ДПС-у је што ту ситуацију не препознају и што не раде на реформи партије већ срљају у већу пропаст”, увјерен је Стојовић.

Уцјене из ДПС-а

Вршилац дужности предсједника ДПС-а Данијел Живковић поручио је синоћ да ће та странка, ако не буду остварени њени захтјеви у вези са контролом пописа, остати при бојкоту.
Он је, након састанка са Спајићем, рекао новинарима да циљ ДПС-а није да се попис не одржи, већ да буде организован у складу “с позитивним законским прописима, примијењеном методологијом и у условима контроле тог процеса”.
“Основни циљ је да се добију тачни и релевантни подаци. Казали смо да наш циљ није да се попис не одржи; он треба да се одржи без било каквог условљавања, посебно од коалиције За будућност Црне Горе (доскорашњи ДФ) која је преузела контролне механизме у Скупштини, и то треба да урадимо у добром духу и дијалогу. Вјерујем да ћемо наставити оно што смо започели на састанку”, изјавио је Живковић.
Шеф државе и замјеник предсједника ПЕС-а Јаков Милатовић казао је јуче да је попис “непотребно исполитизован” и да не би волио да се то питање користи “у недостатку одређених ставова о развојним политикама”.
„Поздравио сам одлуку нове Владе да саслуша опозицију и покуша да изађе у сусрет одређеним разумним захтјевима које имају. Али, заиста желим да вјерујем да с друге стране постоји добра вјера да се уђе у ове преговоре... У сваком случају, попис ће почети 30. новембра, и мислим да би требало да заиста престанемо да га политизујемо”, рекао је Милатовић новинарима у Подгорици, након конференције Дани тужилаца Црне Горе.
Он је навео да је попис важно статистичко питање, поручујући да вјерује у договор и да има повјерење у Владу и Спајића.
Иначе, попис је био и једна од тема данас одржаног састанка премијера Милојка Спајића и амбасадорком САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке, а премијер је поручио да ће Влада учинити све како би сам процес био најинклузивнији могући.
„За даљи развој потребни су нам подаци, али подаци који су кредибилни и признати од свих релевантних актера“, закључио је премијер.

Исти људи контролисали попис и када је ДПС био власт

Главни посао на попису требало би да обави 80 државних инструктора. Они су обучили општинске инструкторе и надгледали обуку попосивача и чланови су општинских пописних комисија који усмјеравају њихов рад. Они надзиру контолу и чување пописних листића, а по завршетку пописа их преузимају. Контролишу и унос података у систем који ће почети након завршетка пописа.
Државни инструктори запослени су у Монстату са стручним и научним звањима, и у 90 одсто случајева ријеч је о истим особама које су контролисале претходни попис. За значајан број њих ово ће бити трећи попис. Скоро сви су радници Монстата још из периода владавине ДПС-а. И поред тога ДПС сада оптужује Монстат да спрема “пописни инжењеринг” и “преварне резултате”.
Представници опозиције Спајићу су јуче казали да им је главни проблем неповјерење у пописиваче, тврдећи да већину тих људи чине присталице доскорашњег ДФ-а, Демократа и ГП УРА.
Додајмо и да ће одлагање пописа повући за собом повећање трошкова. Управа за статистику контактирала је добављаче разних услуга због измјена или анекса уговора за превоз, смјештај и исхрану пописних инструктора. Та институција мораће поново да прави рекламе о попису, јер се у онима које се емитују наводи првобитни термин тог процеса, што ће прозивести нове трошкове.
РЕГИОН
Спајић са опозицијом: Постићи најшири консензус око спровођења пописа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала