- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић: Не пристајемо на опструкције по питању пописа

© Sputnik / Бобан НововићАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је да ће у организацији и спровођењу предстојећег пописа становништва бити испоштоване препоруке Еуростата, али да не пристају на опструкције по том питању. Опозиција није дошла на састанак са представницима власти и премијером Милојком Спајићем.
На данашњем састанку, осим Мандића и Спајића, били су и функционери Демократске Црне Горе Алекса Бечић и Борис Богдановић, лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, представници Коалиције За будућност Црне Горе, Покрета “Европа сад” и министар Мараш Дукај.
“Жељели смо да уз учешће свих будемо иницијатори потребних закона, али ДПС није желио да буде дио тог скупштинског дијалога. Био сам изненађен да опозиционе странке имају веће повјерење у Владу, него у саме себе”, рекао је Мандић.
Истакао је да ће измјене и допуне закона о попису иницирати Влада, све примједбе ће се слати према иницијатору, а да ће најважнији захтјеви, укључујући софтвер базе података, бити испоштовани.
Спајић се јуче, такође поводом пописа, састао са представницима црногорских навладиних организација.
Прекјуче се састао представницима вијећа-савјета мање бројних народа и националних заједница, као и са представницима Демократске партије социјалиста Социјалдемократа и Бошњачке странке.
Премијер је, након тог састанка, казао да је Влада вољна да изнађе рјешење за све што потенцијално представља отворено питање у смислу спровођења предстојећег пописа.
Сви учесници дијалога, како је саопштено из Владе након састанка Спајића и представника опозиције, исказали су спремност да се постигне најшири консензус о овом питању.
Спајићева влада донијела је одлуку да попис становништва одложи за мјесец дана, тачније 30. новембра. Попис, који је требао да се одржи прије двије године до сада је већ два пута одлаган.
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РЕГИОН
Попис у Црној Гори - први тест за владајућу коалицију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала