- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит није лично поднео извештај о БиХ у СБ УН: Морао сам да останем у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат, каже да није лично представио свој извештај у Савету безбедности УН зато што је, како тврди, морао да остане у БиХ.
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат, каже да није лично представио свој извештај у Савету безбедности УН зато што је, како тврди, морао да остане у БиХ.
Шмит није прецизирао због чега је морао да остане у БиХ.
"Мени је било важно да се мој извештај прочита и захвалан сам на коментарима који су били позитивни", рекао је Шмит гостујући у Јутарњем програму сарајевске БХРТ.
На питање је ли уопште добродошао у Њујорк, он каже да тамо често путује.
"Био само тамо у току године и тамо сам увек добродошао. Планирам наредне године поново да идем тамо", рекао је Шмит.
Говорећи о делу свог извештаја који се односи на Републику Српску, Шмит каже:
"Да нисам споменуо сецесионистичку политику Додика мој извештај би био манипулативан. Изненађен сам јер је Цвијановић упутила писмо где је питала да ли је моје именовање легитимно и добила је конкретан одговор. Моје питање је да ли она манипулише неким тезама, они као да живе у неком изолованом свету где нису свесни шта су проблеми и позивам Цвијановић да јавно са мном разговара и да ми каже које су то притужбе Републике Српске и спреман сам да разговарам с њом", навео је Шмит.
О изјави председника Републике Српске Милорада Додика о уједињењу Републике Српске са Црном Гором и Србијом, Шмит каже да су се грађани Црне Горе о томе јасно изјаснили на референдуму 2005. године.
Нагласио је и да ниједном до сада није приметио да званични Београд доводи у питање његову позицију, функцију и легитимитет.
На питање да ли има намеру да смени Додика "ако настави са својом сецесионистичком политиком", Шмит каже "да су све карте и опције на столу, а да је то одлука о којој мора добро размислити и узети у обзир све ствари - између осталог став и мишљење грађана".
Ипак су, како он каже, они ти који бирају своје представнике.
О извештају који је у Савету безбедности УН јуче поднео председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић, Шмит каже да није требало да износи неке личне ставове, већ искључиво стање какво је у земљи.
"Уз дужно поштовање Комшићу, мислим да је добро да сви заједно радимо да ова земља напредује на путу према ЕУ. Мислим да сам са своје стране учинио доста, нажалост представници БиХ морају прво решити нека своја унутрашња питања", рекао је Шмит и додао да не може у целости да коментарише Комшићево обраћање јер није прочитао све што је изнео, преноси Танјуг.
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РЕГИОН
Комшић: Шмит извршио незапамћен удар на владавину права у БиХ
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: На сцени злоупотреба Савета безбедности УН и манипулација међународним правом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала