- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Залужни за „ћорсокак“ у коме се нашла Украјина, окривио америчко оружје

© SERGEI SUPINSKYУкрајински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву
Украјински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Текстом у западном медију Валериј Залужни, главнокомандујући Оружаним снагама Украјине, нанео је штету америчкој војној индустрији, јер говори о неефикасности западног оружја које је дато Кијеву за рат са Русијом, оцењује руски политичар Вадим Колесниченко коментаришући изјаву команданта оружаних снага Украјине
Признање Залужног да је сукоб у Украјини „зашао у ћорсокак“ и да украјинске трупе неће моћи да остваре продор на фронту руски експерти различито тумаче – једни то виде као покушај Кијева да од САД извуче нову партију наоружања, док други оцењују да је овде реч о признању пораза на бојном пољу.
Залужни је за британски „Економист“ навео да је после првих неуспешних покушаја контраофанзиве Оружаних снага Украјине, дошао до закључка да је Кијеву за излазак из ћорсокака на фронту потребно „нешто ново, попут барута...“ тј. активно коришћење нових технологија, што поједини руски експерти виде као наду Кијева да ће од Запада добити тактичко нуклеарно оружје, како би га употребио за окончање сукоба.
Експерт Константин Сивков каже да изјаве главнокомандујућег Оружаних снага Украјине о застоју руско-украјинског сукоба имају за циљ - ако не прелазак на мировне преговоре - онда барем замрзавање ситуације на фронту, што би Кијеву омогућило да обнови свој потенцијал и набави оружје од Запада, с обзиром да је контраофанзива пропала, а украјинске трупе су изгубиле свој потенцијал.
Кремљ истиче да сукоб није зашао у ћорсокак, пошто Русија доследно наставља да спроводи специјалну војну операцију. Сви циљеви који су постављени морају бити остварени, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да ће се сукоб у Украјини разрешити када Кијев схвати да нема перспективе на бојном пољу.
Руска стручна јавност је сагласна у оцени да Залужни данас не би требало да размишља о продору украјинских снага, него о опстанку Украјине као државе, с обзиром да тактика и стратегија Оружаних снага Украјине, коју су развили стручњаци НАТО-а није дала резултата. Руска војска је зауставила украјинску контраофанзиву и уништила његове главне борбене јединице.
© AP Photo / Efrem LukatskyСукоб у Украјини зашао је у ћорсокак, украјинске трупе неће моћи да остваре неки резултат на фронту, признао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни
Главком Украины Валерий Залужный - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Сукоб у Украјини зашао је у ћорсокак, украјинске трупе неће моћи да остваре неки резултат на фронту, признао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни

Пропаст украјинске контраофанзиве

Колесниченко сматра да је Залужни признао пораз украјинских снага на фронту. Украјинска контраофанзива је потпуно пропала. Од њеног почетка, 4. јуна ове године, Кијев је претпео огромне губитке – преко 90 хиљада погинулих и рањених војника, а изгубио је око 600 тенкова и 1,9 хиљада оклопних возила различите класе.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу је обелоданио и друге податке - руски системи противваздушне одбране оборили су преко 1.400 ваздушних мета противника, укључујући 37 авиона и шест оперативно-тактичких ракета „атакамс“ које су произвеле Сједињене Америчке Државе.
Снаге украјинске војске се исцрпљују, људство је све више деморалисано, док Руси напредују у зони специјалне војне операције, заузимајући повољније положаје и места.
„Можете на разне начине оцењивати изјаве Залужног и дејства украјинске команде, али је немогуће сакрити истину, као што је немогуће и снагама Украјине решити ситуацију против Русије... Ни високотехнолошки системи наоружања, ни нови плаћеници неће помоћи украјинској команди.Верујем да је Залужни свестан да ситуација није само зашла у ћорсокак, већ иде ка капитулацији Украјине“, сматра Колесниченко.
Андреј Суздаљцев у изјави за Спутњик каже да чланак који је Залужни написао за британски „Економист“ говори о страху кијевског режима да ће изгубити подршку Запада, да ће се смањити финансијска и војна помоћ.
Он сматра и се овде ради о добро осмишљеној кампањи чији је циљ правдање кијевског режима због неуспеха контраофанзиве.

Залужни – кандидат за председника Украјине?

С друге стране, има мишљења и да Запад спрема замену за Владимира Зеленског и да се „улог“ ставља на Залужног. Управо због тога се у западној штампи појављују његови чланци и интервјуи, где он даје јасне и објективне процене онога шта се дешава на линији фронта, показујући да је он тај који је спреман за дијалог и реформисање власти након одласка Зеленског.
Аналитичари оцењују да Залужни покушава да се представи западној јавности као уравнотеженији политичар од Зеленског и човек који реално сагледава ситуацију.
Стручњаци не искључују да би главнокомандујући Оружаним снагама Украјине могао постати и председнички кандидат, ако се у Украјини одрже председнички избори 2024. године.
У суштини, изјаве Залужног су једно од првих признања Кијева да летња контраофанзива није била успешна. Током пет месеци офанзиве, украјинске трупе су успеле да напредују само 17 километара.
„Ако погледате уџбенике НАТО-а и математичке прорачуне које смо радили (при планирању контраофанзиве), четири месеца је требало да нам буду довољна да дођемо до Крима, да се боримо на Криму“, навео је Залужни.
Ипак, рачуница Кијева и његових западних ментора је, по свему судећи, била погрешна.
Председник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Неуспех контраофанзиве створио јаз између Зеленског и Залужног
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала