- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Застрашујућа и помисао за Кијев: Американци им гурају у ровове – изборне кутије

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војник у рову у Запорошкој области
Украјински војник у рову у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Председнички избори у Украјини требало би да се одрже идуће године, али Владимир Зеленски би могао да искористи продужење ратног стања да одложи изборе како дефинитивно не би изгубио власт, сматрају руски експерти.
Актуелни украјински председник, иако супротно тврди, спреман је на све само да сачува власт, иако западни партнери Кијева, који су од избијања рата умножили испоруке оружја, инсистирају на одржавању избора у предвиђеном року.
Један од њих је и амерички републикански сенатор Линдзи Грејем, који је посетио Кијев прошле недеље и који сматра да председнички избори морају бити одржани на време, без обзира на „рат у тој земљи“.
„Не бих рекао да Американци јако инсистирају на овим изборима, поготово сада. Избори у овом тренутку пре могу да дестабилизују ситуацију у Украјини него обрнуто – да подрже политички систем који тамо постоји. Истина, међу одређеним америчким политичарима постоје мишљења да су избори неопходни како Украјина коначно не би склизнула у ауторитарни модел са својим политичким системом. Односно, видимо да последњих неколико година, а посебно након почетка специјалне војне операције, председник Зеленски и његово окружење чине све да ова структура буде веома чврсто, вертикално интегрисана. Односно, чине све да то не буде демократски, него ауторитарни модел, јер им је, наравно, много лакше и згодније да управљају таквим моделом“, каже руски експерт Денис Денисов.
Денисов констатује да западни партнери Кијева сада једноставно затвaрају очи на те тенденције које су очигледне у Украјини.
„Свима је јасно да ако не буде избора неће бити ни озбиљних промена у самом украјинском систему, а онда ће то бити веома жестока, ауторитарна држава којом ће владати један човек. Питање је колико је то прихватљив модел за те западне партнере?! Нисам сигуран да је то баш прихватљиво, али Украјина се за сада супротставља Русији и због тога они просто на то затварају очи“, каже Денисов.
Амерички сенатор који тражи одржавање избора у Украјини је познат као русофоб. Чешће него било који други амерички сенатор посећује Кијев, залаже се за подршку Кијеву и слање што више наоружања тој земљи.
© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски тврди да ће дозволити одржавање избора у тој земљи, али под одређеним условима – тражи од Запада паре и посматраче у рововима
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски тврди да ће дозволити одржавање избора у тој земљи, али под одређеним условима – тражи од Запада паре и посматраче у рововима

Ко су главни конкуренти Зеленског?

Зеленски, с друге стране, тврди да ће дозволити одржавање избора у тој земљи, али под одређеним условима – тражи више пара и посматраче у рововима.
Он је изјавио да се не држи власти по сваку цену, али је подсетио да је одржавање избора у Украјини забрањено за време трајања ратног стања, те да постоји могућност да се они спроведу уколико парламент подржи одговарајуће измене у закону и ако Запад буде обезбедио средства за то.
Према његовим речима, за одржавање избора у мирнодопским условима потребно је око пет милијарди долара, а тешко је одредити колико би они коштали у ратном стању. Он је нагласио да неће узимати новац од оружја и давати на изборе.
Такође је рекао и да би, у случају одржавања избора, међународни посматрачи морали да буду у рововима како би избори били легитимни.
Међу експертима постоје мишљења би Зеленски, ако би се сада расписали избори, постао још послушнији и још већа марионета у рукама својих западних ментора, пре свега САД. Међутим, Денисов не мисли тако.
„Чини ми се да је он тренутно и те како под њиховом контролом, а посебно САД немају проблема у односима са Зеленским. Ако је потребно, од њега могу добити апсолутно све што траже. Међутим, избори су велики ризик за Зеленског и његово окружење, јер тренутно нико не може тачно да предвиди какви би били резултати, с обзиром да су се појавили нови политичари. Зеленски има низ веома озбиљних конкурената који могу да направе веома занимљиву кампању, а међу њима су и градоначелник Кијева Виталиј Кличко и главни командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни. Дакле, ови људи су му озбиљни конкуренти“, каже Денисов.
За актуелне кијевске власти помисао на приближавање избора је застрашујућа, додао је експерт.
„Због тога они у ствари, свим силама потискују ову процедуру, доносе нормативне правне акте да су избори током ратног стања у Украјини на било ком нивоу немогући“, објашњава Денисов.

Избори тек после руске специјалне операције?

У Украјини се већ дуго воде расправе о могућем отказивању парламентарних и председничких избора, који би требало да буду одржани у октобру ове, односно у пролеће 2024. године, али према уставу не могу се одржати у време ратног стања, које је у јулу парламент продужио за 90 дана, доводећи у питање одржавање октобарских избора.
Зеленски је више пута изјавио да се избори за шефа државе могу одржати тек након завршетка рата, док је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов рекао је да ће избори бити одржани на крају рата, „а не на захтев било ког партнера Кијева”.
Чињеница је да украјинско друштво има доста разлога за незадовољство због владавине Зеленског, који је у уочи доласка на власт обећавао промене ка бољем животу, те прекид рата на истоку земље који је сада драстично ескалирао.
Стална мобилизација, неуспела контраофанзива, висока корупција, разрушена земља, огроман број избеглих и страдалих обележили су период његовог председниковања у последњих годину и по.
Зарђали саобраћајни знак са обавештењем правца за Кијев у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РУСИЈА
Неком рат, неком брат: Како је Кијев постао највећа перионица новца у свету /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала