Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кина широм отвара врата за Србију, а довољан је само и – Шангај

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆНа Кинеском међународном увозном сајму у Шангају, свечано је данас отворен павиљон Србије
На Кинеском међународном увозном сајму у Шангају, свечано је данас отворен павиљон Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Без обзира на запажен наступ наших привредника, предвођених премијером Аном Брнабић на Међународном сајму увоза у Кини, шансе да повећамо извоз на тржиште најмногољудније земље више су него скромне, али се отварају, сматра некадашњи дописник из Кине, а потом и економски саветник амбасаде Србије у Пекингу Зоран Ђорђевић.
Кинески премијер Ли Ћијанг отворио је годишњи Кинески међународни сајам увоза у Шангају истакавши да ће Кина и даље ширити приступ свом тржишту и повећати увоз, промовисати тржишне могућности и отклањање препрека за страна улагања.
Отварајући српски павиљон на Сајму, премијер Ана Брнабић је рекла да је Србија један од почасних гостију сајма „што говори о томе колико нас Кина уважава“. Брнабићева је истакла да Влада Србије има велике амбиције када је реч о упознавању кинеског тржишта са српским производима.

Скромне могућности Србије

Учешће Србије на 6. кинеском међународном увозном сајму у Шангају изузетно је значајно јер су се ту отвориле сјајне прилике за извоз у Кину, а важно је и што је премијерка Ана Брнабић присутна, каже Ђорђевић за Спутњик.
Међутим, додаје Ђорђевић, морамо имати у виду да су наше могућности скромне јер немамо толико робе која је потребна Кини, иако бисмо могли да значајно повећамо извоз воћа, поврћа, меса и млечних производа.
„Апеловао бих на наше власти, Министарство пољопривреде и остале, да подстакну наше привреднике и дају им субвенције да би више производили, јер кинески захтеви су строги и они се врло стриктно држе прописа. Ми смо прошли те контроле, прихватили су наше месо, млеко, воће, јабуке, суве шљиве итд. Бојим се да немамо довољно капацитета за кинеско тржиште, али сваки извоз нам је добро дошао“.

Шанса за извоз: Пољопривреда, прехрамбена индустрија и ИТ технологије

Сви се боре да уђу на кинеско тржиште, од Американаца и ЕУ до малих земаља попут Србије, али је наша земља фаворизована у Кини и Кинези врло радо прихватају српске производе. Међутим, српски производи требало би да задрже квалитет који су показали на испитивањима али и да произвођачи испоручују одговарајуће количине роба.
„Требало би да се мало ангажујемо, а само једно, шангајско тржиште било би нам више него довољно, јер Шангај има 22 милиона становника. А ако уђемо на кинеско тржиште биће нам свима добро, под условом да можемо испунити норме, да се држимо квалитета и да испоручујемо одговарајућу количину роба, што је за нас поприлично тешко.“
Осим пољопривредних, и производа прехрамбене индустрије Србија, има потенцијал за извоз и високонаучних технологија, сматра Ђорђевић.
„Наши софтвераши су међу најбољима у свету и ако би се они заинтересовали за улазак на кинеско тржиште сигурно би им било јако добро. Знам да постижу велике успехе у свету, а и у тој сфери је кинеско тржиште и захвално и широко“, закључио је Ђорђевић.
Председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
СВЕТ
Си Ђинпинг: Кина спремна да са Србијом брани правду на међународној сцени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала