Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Нови нацрт ЗСО је знатно напреднији него до сада

Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је нацрт Заједнице општина са српском већином, који су предложиле ЕУ и САД знатно напреднији од претходних, али да Приштина није задовољна садржајем и да ће упутити примедбе специјалном изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку.
Он је рекао новинарима у Пећи да због поверљивости не може да говори ни о нацрту ни о примедбама и да их је пренео Лајчаку преко главног приштинског преговарача Бесника Бисљимија 24. октобра, два дана пре састанка у Бриселу, преноси Коха.
„Ово је потпуно другачији нацрт, неупоредиво напреднији, али то не значи да смо задовољни, зато сам и ја послао своје примедбе и критике“, рекао је Курти након посете Националном центру џудоа, где је завршена обука припадника такозваних косовских безбедносних снага.
Курти је поновио да је понудио потпис само као део пакета који укључује Основни споразум, Анекс за имплементацију, као и нацрт за који је претходно упутио коментаре.
„Пошто нам је у Бриселу речено да је нормализација односа хитна, пристао сам да га потпишем, али само као део пакета“, рекао је Курти и додао да у њему тражи да тзв. Косово добије статус земље кандидата за ЕУ и крене путем пријема у НАТО.
На питање зашто јуче није примио специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, Курти је рекао да нема потребе да се састаје са њим, јер има друге обавезе.
„Мој заменик Бесник Бисљими се састао и све је у реду. Кад има потребе, и ја излазим у сусрет, Бесник Бисљими контактира и комуницира са њим. Није први пут да имамо састанак са европским емисаром, али то води мој заменик, који је одговоран за европске интеграције, развој и дијалог“, рекао је Курти.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
СРБИЈА
Курти залупио врата Лајчаку пред носом: Неће дијалог, само признање
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
СРБИЈА
Лајчак задовољан, ставови опозиције у Приштини опречни - ко је имао увид у нови нацрт за ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала