- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како је Трамп надиграо Бајдена: Позадина одлуке бившег председника САД да се не рукује са Зеленским

© AP Photo / Jeff ChiuДоналд Трамп и Џо Бајден
Доналд Трамп и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Одбијање бившег америчког председника Доналда Трампа да на позив Владимира Зеленског посети Украјину, као и његова понуда да за 24 сата реши кризу у тој земљи део су предизборне игре. Другим речима, украјински сукоб је постао један од фактора унутрашње политичке борбе у Сједињеним Државама, оцењују руски експерти.
Трамп je одбио позив Зеленског да посети Украјину како би се уверио у размере напада Русије, објашњавајући да поштује Зеленског, али да би та посета у овом тренутку била „неприкладна“. Према његовим речима, администрација председника САД Џозефа Бајдена „тренутно има посла“ са Зеленским и не би желео „да ствара сукоб интереса“.
Руски експерт Кирил Коктиш оцењује да Трампов одговор, између осталог, јасно открива позадину односа америчких демократа и режима Зеленског.
"Трамп на генијалан начин ‘тролује’ Бајдена и Зеленског. Прво, његов долазак у Кијев на позив Зеленског био би апсурдан, јер Трамп данас нема овлашћења да о било чему одлучује у име Сједињених Држава, тако да је одиграо веома коректно. За Бајдена и део америчког естаблишмента Украјина је бизнис пројекат. Прво су поједини сенатори, попут Линдзи Грема, а потом и сам Бајден почели да говоре о томе да је Украјина исплатива инвестиција. Зато је Трамп говорио о сукобу интереса - показао им је да је то њихов пословни пројекат. Трамп је показао место које Украјина заузима у политици Бајденове администрације и неморалност таквог приступа“, каже руски експерт Кирил Коктиш.
Зеленски је обећао да ће Трампу за 24 минута објаснити да не може тако да се оконча рат. Он инсистира на свом мировном плану од 10 тачака који је апсурдан и неприхватљив за Москву, јер између осталог обухвата повлачење руске војске и обнављање територијалног интегритета Украјине.
Друго, Запад води прокси рат са Русијом преко Украјине да би коначно решио руско питање и по свему судећи од тога не планира да одустане.
Треће, преговори Москве и Кијева су немогући, пошто је Зеленски законодавно забранио да се воде преговори са руском владом.
С друге стране, Москва је спремна за дијалог са западним земљама ако се узму у обзир руски интереси, које Запад упорно игнорише. То значи да Украјина не сме да има војну инфраструктуру која би могла да представља опасност за Русију, што је и циљ руске специјалне војне операције која је покренута у фебруару прошле године.

Трамп надиграо Бајдена

Доналд Трамп користи сваку прилику да покаже неспобност вашингтонске администрације, истичући да ће сва питања која данас не могу да реше Бајден и његове демократе он решити брзо, у најкраћем року. Дакле, ово је све део борбе за председничку фотељу.
Очигледно је да успева у својим намерама, с обзиром да анкете показују да је за њега спремно да гласа 45,4 одсто испитаника, а за Бајдена - 44,9 одсто.
Експерти напомињу да Трамп с правом наглашава да се Бајден ослања на спољну политику, чиме директно штети САД, између осталог и због трошења огромних средстава на спољнополитичке пројекте попут Украјине, Израела и других питања која су далеко од просечног Американца.
У последње време западни медији све чешће пишу да је Запад постао уморан од украјинског сукоба, а да подршка режиму Зеленског слаби, иако Бајден упорно обећава да ће и даље подржавати Кијев, који никако да испуни очекивања западних ментора.
Упркос свој тој помоћи, финансијској и војној, украјинска контраофанзива је пропала, а у западном, проукрајинском савезу почињу да се продубљују пукотине, што је озбиљан ударац на имиџ демократа и Бајденове администрације.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Зеленски бесан због сигнала из Вашингтона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала