Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка открила карте: Ако прође овај план, Србија само може да повуче све што је испунила

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Приштина ће прихватити ЗСО која јој је предложена на Западу, али Београд мора да инсистира на ЗСО по Бриселском споразуму јер у супротном можемо и ми да повучемо све што смо до сада испунили из тог споразума, каже др Александар Лукић из Института за политичке студије.
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да међународна заједница инсистира на „хитном формирању Заједнице општина са српском већином“, истакавши да она треба да буде у складу са важећим уставом Косова и да се формира на основу одлуке уставног суда Косова.

У чије име говори Ховенијер

Другим речима, он је практично рекао да Американци сматрају да ЗСО не треба да има никакву власт, а понајмање извршну која би била везана за Београд, како то предвиђа Бриселски споразум који је ратификовала и Приштина и Београд, а Европска унија била гарант.
Лукић каже да Ховенијер није амбасадор кога Србија као држава признаје као представника Америке, јер ни Косово није призната држава, тако да на његове изјаве треба да гледамо као на изјаве грађанина Америке који борави на Косову и Метохији.
„Нисам чуо да је амерички амбасадор у Београду који је по правилима надлежан и за Косово и Метохију као део Србије, потврдио речи дотичног господина, тако да не знамо да ли имају усаглашено мишљење,“ примећује Лукић.
С друге стране, све и да је ова изјава Ховенијера став америчке владе, ми мора да се позивамо на ово што је везано за ЗСО већ договорено.

Само ЗСО по Бриселском споразуму

„Бриселски споразум је међународни документ склопљен у два наврата 2013. и 2015. године. Према томе, то за нас, а требало би и за друге из међународне заједнице, мора да буде нешто на чему би требало да се инсистира код Приштине. Ми наравно од тога не смемо да одустајемо јер то је оквир који омогућава Србима да као заједница опстану на КиМ,“ напомиње наш саговорник.
По његовим речима, врло је вероватно да ће Приштина пристати да спроведе ЗСО по овом западном принципу, а тиме би се Београд ставио у незгодну позицију.
„Фактички, они покушавају да нас ставе пред свршен чин и у позицију где бисмо овако нешто одбили. Међутим, ми то не смемо да дозволимо, већ морамо да инсистирамо да се сви држе ЗСО која је договорена у Бриселу.

Повратак свега на 2013.

Уколико се ствари не буду тако одвијале ми можемо онда да затражимо да се све што смо испунили из тог споразума врати на пређашње стање, односно, да на север вратимо наш политички систем који је био до 2013. Године. Па онда, да се око ЗСО и целе приче поново преговара, али да пре тога ЕУ која је гарант Бриселског споразума тај документ прогласи неважећим,“ закључује Лукић.
Ховенијер је иначе истакао да ЗСО не може бити нови слој власти нити може да има извршну власт, тако да наш саговорник не види онда како ЗСО може да постоји као може да постоји као аутономија.
Поводом „америчког ЗСО“ огласио се и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић са изјавом да ЗСО никада неће бити невладина организација у чије оквире би представници појединих западних представништава у Приштини желели да је сместе.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
СРБИЈА
Само по „уставу Косова“: Амерички амбасадор признао да ЗСО неће имати баш никакву власт
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
СРБИЈА
Време за црвену линију: Највећа америчко-европска превара Срба на путу ка етничком чишћењу са КиМ
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
СРБИЈА
Петковић: ЗСО никада неће бити невладина организација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала