Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Само по „уставу Косова“: Амерички амбасадор признао да ЗСО неће имати баш никакву власт

© AP Photo / Emre TazegulАмбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да међународна заједница инсистира на „хитном формирању Заједнице општина са српском већином“, истакавши да она треба да буде у складу са важећим уставом Косова, да се формира на основу одлуке Уставног суда и да не буде нови слој власти, нити да има извршну власт.
Џефри Ховенијер је поручио да све преузете обавезе морају бити спроведене.
„Постоји хитност, постоји жеља да се види да се иде напред. То је сада део наших разговора са владом. Нема разлога да влада Косова не настави са овим нацртом статута. Премијер је изразио спремност да га у целини прихвати. Радимо на томе да то постане елемент наше шире стратегије. Није само Удружење, нити може бити. Све обавезе које су Косово и Србија преузели Основним споразумом и анексом имплементације у Охриду морају бити спроведене. Желимо ово да видимо“, рекао је Ховенијер медијима у Приштини.
Нагласио је да нема разлога да влада у Приштини не крене даље са овим нацртом статута.
Практично, признао је да Американци сматрају да ЗСО не треба да има никакву власт:
„САД снажно верују да Заједница општина са српском већином треба да буде у складу са важећим уставом Косова, да се формира на основу одлуке Уставног суда и да не буде нови слој власти, нити да има извршну власт“.
Истакао је да не види како на северу може да постоји аутономија у тренутним околностима.
„Немате је. Чврсто верујем да овај нацрт статута који је представљен влади Косова испуњава ове критеријуме. Као што сте рекли, одговорност је на Уставном суду да о томе одлучи. У нацрту статута постоји члан који пре ступања на снагу треба да размотри Уставни суд. Нема разлога за бригу“, подвукао је Ховенијер, преноси РТС.
Најавио је објављивање садржаја нацрта статута ЗСО када буде договорен између страна.
„Без обзира на то да ли се ради о договорима у дијалогу, да ли се радило о Рамбујеу, о преговорима Ахтисарија или другим стварима. Постоји време када се ствари објављују и када је потребна поверљивост. У одговарајућем тренутку јавност ће имати прилику да оцени нацрт статута. То време ће одредити комбинација погодна за владе и Мирослава Лајчака“, закључио је амерички амбасадор.
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
СРБИЈА
Време за црвену линију: Највећа америчко-европска превара Срба на путу ка етничком чишћењу са КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала