- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Завршен штрајк холивудских глумаца - синдикат постигао начелни договор

CC0 / Unsplash/Jake Blucker / Холивуд
Холивуд - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Синдикат глумаца САГ-АФТРА постигао је прелиминарни споразум са холивудским студијима о решавању другог од два штрајка који су потресли индустрију забаве јер су тражили веће плате у ери стриминга, саопштио је синдикат.
Чланови САГ-АФТРА започели су штрајк средином јула тражећи повећање минималних плата, удео у приходима од стриминг услуга и заштиту од замене „дигиталним репликама“ које генерише вештачка интелигенција (АИ).
Синдикат је саопштио да су преговарачи постигли прелиминарни договор о новом уговору са Алијансом филмских и телевизијских произвођача (АМПТП), која представља Волт Дизни, Нетфликс и друге компаније.
Овај напредак значи да Холивуд може да се врати пуној производњи први пут од маја, када чланови синдиката гласају за ратификацију споразума у наредним недељама, преносе амерички медији.
Глумци су имали сличне бриге као и филмски и телевизијски сценаристи, који су тврдили да је компензација за глумце из радничке класе опала како је заживео стриминг, што је отежавало зараду за живот у градовима као што су Лос Анђелес и Њујорк.
Серије на стриминг платформама нису нудиле глумцима исте исплате као у периоду којем су глумци уживали током процвата ТВ емитовања.
Извођачи су такође постали узнемирени напретком вештачке интелигенције, за који су се плашили да би могли да доведу до тога да студији манипулишу њиховим лицима без дозволе или да људске глумце замене дигиталним сликама.
Многа филмска и телевизијска снимања су обустављена када је Удружење америчких сценариста (ВГА) прогласило штрајк у пролеће. Док су се чланови ВГА вратили писању сценарија крајем септембра, прекид рада САГ-АФТРА оставио је многе продукције „у мраку“.
Поремећаји су коштали Калифорнију више од шест милијарди долара губитака у производње, према процени Милкен института.
Брдо Холивуд - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
КУЛТУРА
Штрајк холивудских писаца завршен после пет месеци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала