- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Претње Русији запленом имовине, вратиће се Западу као бумеранг

© Flickr / Images Money Амерички долар
 Амерички долар  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Претњама да ће запленити руску имовину у иностранству и предати је Кијеву Запад врши притисак на Русију и покушава да је застраши речима: „Нисмо вам узели сав новац, али узећемо све, ако се не будете лепо понашали“, кажу руски експерти.
Конфисковање руске имовине у корист Кијева може се вратити Западу као бумеранг, јер би такав потез могао да изазове талас неповерења према ЕУ и САД и нагло повлачење средстава страних инвеститора, а такође то би могло да доведе и до дестабилизације глобалног финансијског система.
Стручњаци објашњавају да би таква антируска мера могла да поткопа поверење у долар, валуту која се најчешће користи у глобалној трговини и међународним трансакцијама. У том случају, стране земље би довеле у питање држање новца у америчким банкама или инвестирање, јер би се јавио ризик да и њихова имовина може бити конфискована.
Међутим, руски експерт Василиј Колташов ово види као вид притиска на Москву.
„Чини ми се да се сада врши притисак и на Русију и на Зеленског. На Зеленског се врше притисци са различитих страна да што пре почне преговоре. САД се плаше да ако се сукоб у овако активној форми настави и Русија нанесе неколико удара, онда ће се Бандерина војска на фронту распасти, а онда ће преговори морати да се воде у веома неповољном формату за њих... Због тога им је потребно да врше притисак и на Москву, да је застраше, каже експерт.
Одбор за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса подржао је предлог закона који председнику САД даје право да конфискује суверену руску имовину, а државном секретару да је пребацује у корист Украјине и међународних организација.
За нацрт закона гласало је 40 конгресмена, а против су се изјаснила само два.
Предлагачи закона, међу којима су представници и демократа и републиканаца, саопштили су раније да је њихова намера да обезбеде да Москва плаћа штету проузроковану ратом у Украјини, а не амерички порески обвезници.
© Sputnik / Наталья СеливерстоваРусија ће оспорити иницијативе за конфискацију њене имовине у западним земљама, а њихови аутори ће се суочити са значајним судским трошковима, саопштио је Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Русија ће оспорити иницијативе за конфискацију њене имовине у западним земљама, а њихови аутори ће се суочити са значајним судским трошковима, саопштио је Кремљ

Одлучује Бајден

Западне земље су покушавале да нађу начин да конфискују руску имовину од 2014. године, а након започињања руске специјалне операције у Украјини њихова одлучност је само јачала да би на крају била блокирана имовина Банке Русије, као и средства и некретнине руских бизнисмена у иностранству. Страним санкцијама замрзнуто је око 300 милијарди од 640 милијарди долара, колико је Русија имала у златним и девизним резервама.
Оваква пракса је супротна међународном праву, а Кремљ је упозорио Запад на озбиљне последице и значајне судске трошкове. Поједини руски експерти сматрају да би Москва могла да одговори национализацијом америчке тј. западне имовине у Русији, мада има и оних који сматрају да то не би било решење.
Говорећи о судбини овог нацрта закона Колташов каже да су све опције у игри:
„За сада је ово само одлука Одбора. Остаје да се гласа (у два дома Конгреса) и да се да Бајдену на потпис. Бајден може да га одбије, врати на ревизију, или да се некако измигољи, а може и да га потпише“.
Колташов скреће пажњу на то да Представнички дом, којим доминирају републиканци, свесно пребацује одговорност на Бајдена.
„Председнику Сједињених Држава дају право да одлучи, али ако се било шта деси он ће бити каменован због тога", закључио је политиколог.
Раније је и Група седам индустријски развијених земаља саопштила да земље Г7 неће вратити Русији имовину замрзнуту на почетку специјалне операције све док Москва не пристане да исплати одштету Украјини.

Већу штету ће претпети Запад него Русија

Светлана Журова, заменица председника Комитета руске Државне думе за међународне послове, напомиње да западне земље већ дуго раде на стварању законских услова за одузимање „замрзнуте“ руске имовине, али да не могу да пронађу формулу како то да ураде.
Коментаришући планове САД и предлог финских депутата о упрошћавању процедуре за заплену некретнина руских грађана она додаје:
Амерички Конгрес планира да усвоји ту одлуку и гледа како то да изведе, али истовремено не зна како то правно да формализује како ми касније не бисмо имали потраживање према њима, њиховим банкама... Они хоће да Украјини дају нашу имовину и хоће да се настане у домовима наших грађана - у њиховим некретнинама у иностранству. Како онда неко може имати поверење у њих? Јасно је њима да због тога губе образ. При том, воде такве разговоре, али не могу да смисле како то да ураде“, каже Журова.
Она такође скреће пажњу на чињеницу да се термин „репарација“ више не помиње у изјавама западних политичара и чланцима западних медија.
„Веома је интересантно да су престали да говоре о „репарацији“ (Украјини). То је зато што репарацију плаћа страна која губи, а Русија неће изгубити“, истакла је Журова.
Међу аналитичарима има и мишљења да ће руска имовина у иностранству, ипак, остати нетакнута, а да ће се након завршетка руске специјалне операције у Украјини стране договорити да је одмрзну. Како објашњавају, план о конфискацији је настао као резултат уверења Запада да ће, услед санкција и недостатка резерви, рубља „пасти у амбис“ као почетком деведесетих, што би био ударац на руску економију. Међутим, то се није догодило.
Слична мишљења постоје и на Западу. Француски политичар Шарл-Анри Галуа оцењује да руска привреда може да напредује и без враћања замрзнуте имовине Москви, док ће западни планови за конфискацију ових средстава само наштетити угледу ЕУ и САД.
Према његовим речима, руски финансијски систем је јак и у овом тренутку Русији није потребна та имовина. Москва може да живи и чак економски цвета и без ње. Западне уцене ће једноставно нарушити репутацију ЕУ и САД као сигурних лука за инвеститоре из целог света. Од свега овога, закључује француски политичар, много више ће штете претрпети Запад, него Русија.
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
РУСИЈА
Блумберг: Берлин спреман да преда замрзнуте руске милијарде Украјини – али чека одлуку савезника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала