- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бугари „жонглирали” стадионе – Мађари бесни: „Неозбиљно, неспортски, без преседана”

© Sputnik / Лола ЂорђевићФудбалска лопта
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
Пратите нас
Репрезентација Бугарске угостиће селекцију Мађарске 16. новембра на стадиону “Васил Левски” у Софији без присуства навијача, саопштио је Фудбалски савез Бугарске.
Грег Попович - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СПОРТ
„Луди Србин“ ради то другачије од остатка Америке
ФС Бугарске је планирао да меч групе Г квалификација за Европско првенство 2024. са Мађарском одигра у Пловдиву без присуства навијача, пошто су се плашили од нереда и сукоба присталица две селекције. Међутим, градоначеник Пловдива Здравко Димитров није дозволио одигравање меча на стадиону “Христо Ботев”, пошто су у току радови на реконструкцији овог објекта.
У саопштењу ФС Бугарске се наводи да је Европска фудбалска унија (УЕФА) после разговора са свим заинтересованим странама наложила да утакмица буде одиграна у четвртак од 18 часова на стадиону “Васил Левски” у Софији без присуства навијача.
Фудбалски савез Мађарске (МЛСЗ) саопштио је да је огорчен и разочаран поступцима Фудбалског савеза Бугарске (БФУ) уочи меча две селекције у квалификацијама за Европско првенство, које ће бити одиграно 2024. године у Немачкој.
БФУ је шестог новембра објавио да је УЕФА препоручила да се дуел две селекције одигра у Пловдиву уместо у Софији, пошто се ради о мечу високог ризика и да постоји “најава масовних нереда и озбиљне опасности по јавни ред”. Међутим, градоначелник Пловдива није дозволио да се утакмица игра у том граду зато што се на стадиону изводе грађевински радови.
Као домаћини су се помињали Разград и Крџали, али је на крају одлучено да се утакмица одигра у Софији.
“Став нашег Савеза је да је понашање бугарског Савеза без преседана, неозбиљно и неспортско. Ово је невиђена ситуација у међународном фудбалу. На захтев БФУ, УЕФА је прошле недеље први пут променила локацију утакмице, а данас други пут и наредила да се утакмица одигра иза затворених врата. Важно је нагласити да, према правилима, УЕФА има право да донесе такву одлуку у ванредној ситуацији, као што је безбедносни ризик, а гостујући савез нема право вета на такву одлуку. Имајући у виду наведено, МЛСЗ је прошле недеље покушао да поступи на спортски начин. Иако се превасходно због навијача наше репрезентације нисмо сложили са касном променом места, а посебно са одлуком о затвореним трибинама, морали смо да прихватимо одлуку”, наводи се у саопштењу МЛСЗ.
Из МЛСЗ подсећају да је неколико дана уочи утакмице настао хаос.
“Оно што је Савез организатор урадио последњих недеља је без преседана, потпуно неоправдано и озбиљно неспортски. Овако не можете организовати ни породични одмор, а камоли међународну фудбалску утакмицу са озбиљним улогом, која укључује много људи и интересује милионе гледалаца. БФУ је и Уефу и нас довео у немогућу ситуацију, искористивши чињеницу да обе организације имају на уму спортски дух и у сваком случају настоје да се питање пласмана на ЕП реши на терену. На основу правила, ситуација је јасна: да наша репрезентација не отпутује на место утакмице које је сада одређено, изгубила би меч без игре, што је неприхватљива опција за све Мађаре који воле фудбал. Због тога се МЛСЗ прилагођава одлуци и наш тим креће сутра у Софију, а у четвртак ће, уз подршку навијача која ће се осетити издалека, учинити све да избори за пласман на ЕП”, саопштено је из МЛСЗ.
У четвртак у групи Г у Подгорици ће од 20.45 часова играти Црна Гора и Литванија.
Прво место на табели групе Г држи Мађарска са 14 бодова, док је Србија друга са 13. Црна Гора је трећа са осам, а Литванија је на четвртој позицији са шест. Бугарска је последња на табели са само два бода.
Алваро Мората и Никлас Филкриг - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СПОРТ
Мотив јачи и већи од милиона на рачуну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала