- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Економиста са моторном тестером: Аргентина изабрала Лудака за председника

© AFP 2023 / Luis RobayoКандидат в президенты Аргентины Хавьер Милей после победы во втором туре выборов со своими сторонниками в Буэнос-Айресе
Кандидат в президенты Аргентины Хавьер Милей после победы во втором туре выборов со своими сторонниками в Буэнос-Айресе - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
На председничким изборима у Аргентини победио је Хавијер Милеј, ексцентрични 53-годишњи професор економије који је обећао да ће дићи у ваздух Централну банку Аргентине, растерати службенике министарстава који поткрадају државу, увести долар и одустати од придруживања БРИКС-у. Поред тога, има и интересантан надимак - Лудак.
„Министарство спорта и туризма – нека иде до ђавола! Министарство културе – нека иде до ђавола! Министарство за економски развој – нека иде до ђавола! Министарство за женска питања - нека иде до ђавола! Министарство науке и технологије - нека иде до ђавола! Министарство рада и социјалне заштите - нека иде до ђавола! Министарство просвете - нека иде до ђавола! Министарство саобраћаја - нека иде до ђавола! Министарство здравља - нека иде до ђавола!", бацао је Хавијер Милеј плочице са именима Министарстава Аргентине у канту за смеће.
„Завршено је са крађом у политици!“, закључио је сада већ изабрани председник, окончавши ову процедуру.
Милеј је прави председник ере друштвених мрежа. Прославио се када је средином протекле деценије почео много да се појављује на телевизији, а потом и на бројним видео снимцима на друштвеним мрежама. Његов необуздани начин дебатовања (стално је викао на своје противнике), његова необична појава (изгледа као Елвис Присли, вози исти Кадилак који је имао „краљ“) привукли су пажњу публике.
Милеј никада није крио необичан лични живот. Дакле, он никада није био ожењен и генерално се залаже за „слободне везе“. Политичар је своја четири британска мастифа назвао по познатим економистима - Мареј, Милтон, Роберт и Лукас (у част Мареја Ротбарда, Милтона Фридмана и Роберта Лукаса). Ови пси су клонови његовог првог пса, по имену Конан, који је преминуо 2017. Милеј жели да постане јудаиста, али то одлаже због недостатка времена, док папу Фрању (Аргентинац по националности) назива „кучкиним сином“ и „представником свих најштетнијих ствари на Земљи“.
Још почетком октобра нико није веровао у победу Хавијера Милеја. Истраживања јавног мњења су показала његову подршку на око 30 одсто гласова. Штавише, 22. октобра, у првом кругу избора, Милеј је заиста и добио 30 одсто и прошла у други круг заједно са министром економије Серхиом Масом, који је имао 37 одсто гласова. А у другом кругу Милеј је победио са 55 одсто гласова. Експерти виде корене ове победе у Милејовој одлучности. У Аргентини инфлација достиже 143 одсто, 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва. Земља није изашла из економске кризе од почетка 2000-их. А обични људи су, изгледа, коначно изгубили веру у часне политичаре.
Сада су за председника изабрали Милеја, човека чији је главни атрибут била моторна тестера. Са њом, а не скалпелом, он ће исећи канцерогене туморе аргентинске привреде. Позвао је на уништавање Централне банке („Разнијећу је динамитом“) и пребацивање земље на амерички долар („Аргентински пезос је с***ње“). Такође је обећао да ће одбити улазак Аргентине у БРИКС, јер не жели да има посла са „комунистима“. Штавише, под комунистима подразумева не само Кину, већ и суседни Бразил, где су на власти социјалисти, па чак и Русију.
Кандидат в президенты Аргентины от коалиции Свобода наступает Хавьер Милей садится в свой автомобиль после голосования во втором туре выборов - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СВЕТ
Дубоке промене: Идеолошки императив новог председника Аргентине могао би наштетити економији земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала