Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Приштини прво суђење за ратни злочин у одсуству против – Србина

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
У Приштини је данас почело прво суђење за ратни злочин у одсуству, а прва особа против које је покренут овакав процес је Србин Ч.А. против кога је оптужница подигнута у мају ове године.
Према наводима оптужнице Ч.А се терети да је непосредно пре почетка сукоба на Косову и Метохији па све до маја 1999. године учествовао у ратним злочинима у местима Рачак, Малопољце и Петрово, да је сарађивао са криминалцима и да је организовано у полицијској, паравојној и војној униформи извршио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.
Против Ч.А се у одсуству води кривични поступак према законима тадашње СФР Југославије, јер је у том тренутку важио тај закон навели су након подизања оптужнице из приштинског тужилаштва.
Према писању приштинских медија њему се на терет ставља да је учествовао у оквиру паравојних јединица у протеривању мештана поменутих села, да су куће у тим местима спаљене и да је Ч.А својим деловањем нанео моралну и материјалну штету, а као најтеже делу наводи се да се сумња да је учествовао и убиствима цивила тзв. Косова.
Из тужилаштва су навели да је Ч.А из места Штимље на Косову и Метохији и да му се у одсуству суди јер се налази на територији централне Србије те да у овом тренутку није доступан приштинским органима.
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СРБИЈА
Помоћници директора Канцеларије за КиМ забрањен улазак на Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала