- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Појас Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Могућ договор Израела и Хамаса; Натенијаху поручује – то неће обуставити рат

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 46. дан. Џерузалем пост преноси да је на помолу договор о петодневном прекиду ватре између Израела и Палестине. Међутим, израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да евентуални привремени прекид ватре неће значити крај борби против Хамаса.
Према писању медија, споразум би могао да се односи на ослобађање више десетина жена и деце, док би Израел, заузврат, пристао на вишедневни прекид ватре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:00 21.11.2023
Маск обећао да ће донирати део профита платформе Икс израелским болницама
Амерички предузетник Илон Маск обећао је да ће приход са своје друштвене мреже X (Твитер) од садржаја везаних за сукоб у Појасу Газе донирати израелским болницама и међународној хуманитарној организацији која пружа медицинску помоћ Палестинцима.
„Корпорација X ће донирати сав приход од реклама и претплата повезаних са ратом у Гази болницама у Израелу и Црвеном крсту/полумесецу у Гази“, написао је Маск на платформи X.
Друштвена мрежа се суочила са одливом великих оглашивача откако ју је Маск купио за 44 милијарде долара у октобру 2022. због неких од његових контроверзних постова и отпуштања запослених који су радили на модерирању садржаја.
22:21 21.11.2023
21:40 21.11.2023
Нетанијаху: Привремено примирје неће значити крај борби против Хамаса
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да евентуални привремени прекид ватре неће значити крај борби против палестинске милитантне групе Хамас.
"Причају се бесмислице да ћемо, након што вратимо заробљенике, обуставити рат", рекао је Нетанијаху, уочи очекиваног гласања чланова владе о договору о заробљеницима. Он је нагласио да је Израел у рату и да ће наставити да буде у рату док не постигне све циљеве.
"Уништићемо Хамас, вратићемо све наше отете и нестале", поручио је Нетанијаху, додавши да ће свака евентуална пауза у борбама омогућити израелској војсци да се "поновно припреми" за борбу.
19:55 21.11.2023
19:44 21.11.2023
Израелска војска: Пресрели смо неколико дронова који су долетели из јужног Либана
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су вечерас да су пресреле неколико "сумњивих ваздушних мета, очигледно дронова", који су ушли у израелски ваздушни простор из Либана, након чега су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Западној Галилеји.
Додаје се да је опасност завршена, без изношења више детаља, наводи Тајмс оф Израел.
Раније у току дана су из ИДФ саопштили да су напали антитенковску позицију у јужном Либану, напомињући да сада нападају више Хезболахових позиција.
19:35 21.11.2023
Израелска војска: Пресрели смо неколико дронова који су долетели из јужног Либана
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су вечерас да су пресреле неколико "сумњивих ваздушних мета, очигледно дронова", који су ушли у израелски ваздушни простор из Либана, након чега су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Западној Галилеји.
Додаје се да је опасност завршена, без изношења више детаља, наводи Тајмс оф Израел. Раније у току дана су из ИДФ саопштили да су напали антитенковску позицију у јужном Либану, напомињући да сада нападају више Хезболахових позиција.
19:27 21.11.2023
Израелска војска: Пресрели смо неколико дронова који су долетели из јужног Либана
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пресреле неколико "сумњивих ваздушних мета, очигледно дронова", који су ушли у израелски ваздушни простор из Либана, након чега су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Западној Галилеји.
Додаје се да је опасност завршена, без изношења више детаља, наводи Тајмс оф Израел. Раније у току дана су из ИДФ саопштили да су напали антитенковску позицију у јужном Либану, напомињући да сада нападају више Хезболахових позиција.
18:47 21.11.2023
18:42 21.11.2023
Јужноафрички парламент гласао за прекид дипломатских односа са Израелом
Парламент Јужне Африке гласао је данас за прекид дипломатских односа са Израелом и затварање амбасаде те земље у Кејптауну услед растућих тензија између две државе због сукоба Израела и Хамаса.
Предлог је усвојен са 248 гласова за и 91 против, а о примени ће одлучити влада председника Сирила Рамафозе, преноси Ал Џазира.
Рамафоза је раније рекао да Јужна Африка верује да Израел чини ратне злочине и геноцид у опкољеном Појасу Газе, где је убијено на хиљаде Палестинаца.
17:57 21.11.2023
Договор о петодневном прекиду ватре између Израела и Палестине је на помолу, преноси Џерузалем пост.
17:47 21.11.2023
Израильские военные во наземной операции в секторе Газа - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
СВЕТ
Објављено званично саопштење БРИКС-а о Блиском Истоку: Најважније тачке
17:19 21.11.2023
Бин Салман на ванредном самиту БРИКС-а позвао све државе да обуставе извоз оружја у Израел
Престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман позвао је све државе да обуставе извоз оружја у Израел.
Он је на ванредном онлајн самиту самита БРИКС-а поручио да Саудијска Арабија захтева "почетак озбиљног и свеобухватног мировног процеса за успостављање палестинске државе дуж граница из 1967. године".
„Став Краљевства је постојан и чврст - нема начина да се постигне безбедност и стабилност у Палестини осим кроз спровођење међународних одлука у вези са решењем о две државе“, рекао је Бин Салман, преноси Ал Арабија.
Поновио је да је Ријад осудио израелске војне операције у Појасу Газе и захтевао да се оне одмах обуставе. Он је нагласио да се Саудијска Арабија противи присилном расељавању Палестинаца из Појаса Газе и позвао на колективне напоре да се заустави погоршање хуманитарних услова у тој палестинској енклави.
Јужна Африка је домаћин данашњег виртуелног састанка БРИКС-а - групе великих економија у успону која укључује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, с циљем да се формулише заједнички одговора на сукоб Израела и Хамаса.
Саудијска Арабија је раније ове године позвана да се придружи том блоку.
17:15 21.11.2023
Си затражио међународну конференцију за решавање сукоба Израела и Хамаса
Кинески председник Си Ђинпинг позвао је на сазивање међународне мировне конференције за решавање сукоба између Израела и Хамаса и апеловао на ослобађање цивилних заточеника и хитан прекид ватре у Појасу Газе.
"Све стране у сукобу треба одмах да прекину ватру и непријатељства, прекину свако насиље и нападе на цивиле и пусте цивиле заточенике како би се избегли вец́и губици и патње", поручио је Си на ванредном онлајн самиту БРИКС-а. Он је рекао да не може бити одрживог мира и безбедности на Блиском истоку без "праведног решења питања Палестине“, преноси Гардијан.
"Пекинг позива на хитни сазивање међународне мировне конференције како би се радило на свеобухватном, праведном и одрживом решењу питања Палестине“, рекао је он. Си је позвао и да се заустави свако насиље и напади на цивиле, да се предузму кораци да се обезбеди безбедан и несметан пролаз хуманитарне помоћи, да се обезбеди више хуманитарне помоћи људима у Гази и да се заустави „колективно кажњавање“ народа Газе кроз присилну миграцију и прекид снабдевања водом, струјом и нафтом.
"Више пута сам нагласио да је крајњи начин за решавање понављајућих сукоба између Палестине и Израела 'решење две државе'", рекао је кинески председник.
17:09 21.11.2023
15:00 21.11.2023
14:52 21.11.2023
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
РУСИЈА
Путин: Земље БРИКС спремне да одиграју кључну улогу у решењу кризе у Појасу Газе
14:41 21.11.2023
14:23 21.11.2023
Палестински амбасадор у Србији Мохамед Ел Намур пренео је заједнички став који је усвојен у оквиру Савета арапских амбасадора и амбасадора Организација исламске сарадње акредитованих у Републици Србији и упозорио је да се Палестинци суочавају са хуманитарном катастрофом.
„Наглашавамо да је праведан, трајан и свеобухватан мир, који представља стратешки избор, једини начин да се гарантује безбедност и стабилност за све народе региона и да неће бити постигнут без окончања израелске окупације и решавања палестинског питања. Немогуће је постићи регионални мир заобилажењем палестинског питања или покушајима игнорисања права палестинског народа. Зато истичемо да Арапска мировна иницијатива коју подржава Организација исламске сарадње представља основну референцу“, изнео је заједнички став арапских амбасадора Ел Намур.
13:19 21.11.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров са члановима делегације Арапске лиге и Организације исламске сарадње - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија за стварање механизма за палестинско решење и поновно покретање мировног процеса
13:09 21.11.2023
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поручио је да је ослобађање талаца приоритет владе, наводећи да је то његова лична и одговорност целог војног кабинета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала