- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пожар захватио Теслин научни центар у Америци /фото/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICВатрогасац гаси пожар
Ватрогасац гаси пожар - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Пожар је захватио Теслин научни центар „Ворденклиф“ (TSCW) на Лонг Ајленду у Њујорку,, саопштила је америчка полиција. Теслин научни центар је место где се налази једина преостала лабораторија српског научника Николе Тесле.
Према наводима полиције округа Сафолк, позив је стигао у уторак око 17 сати по локалном времену, због пожара на згради на раскрсници Робинсонове и Теслине улице у Ист Шорехаму.
Један ватрогасац је повређен и хоспитализован, док се борио са пожаром, преносе локални медији, наводећи да обим штете још није познат.
Тесла је живео у Шорему отприлике три године, где је дошао до револуционарних открића у области електричне енергије и бежичне технологије.
Центар који носи његово име је већ неко време се реконструише.
Директор Теслиног научног центра Марк Алеси је у четвртак на Гала донаторској вечери, на којој су били и амбасадор Љиљана Никшић и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић, рекао да им је част што их највеће компаније попут Гугла, Амазона, Мајкрософта и многих других из Силиконске долине, као и директори великих мултинационалних корпорација, али и Фондације Илона Маска, подржавају у даљој конзервацији и реконструкцији Теслине лабораторије.
Управо поводом изградње новог торња, члановима борда TSCW обратио се Илон Маск и изразио спремност да подигне највећи торањ на свету на месту Теслиног торња чија је градња почела 1901.
У комплексу је било у току уклањање свих објеката који немају историјски значај, а план је био да до јуна буде отворен Центар за посетиоце.
Тесла амбасадор Марк Алеси, амбасадорка Љиљана Никшић и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић. - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
ДРУШТВО
Нови Тесла амбасадори: Илон Маск и научници „Ворденклифа“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала