- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Опасна лаж: Српску проглашавају за „терористичку територију“ иза које стоји Русија, а жмуре на ДАЕШ

© AP PhotoПрипадници ДАЕШ-а
Припадници ДАЕШ-а - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Лаж да на територији Републике Српске постоје војни кампови које воде руски инструктори до сада је најтежа оптужба изречена на рачун РС јер инсинуира да се на нашој територији вежба некаква „терористичка опција“.
Овако Анђелко Козомара, бањалучки политиколог, за Спутњик коментарише изјаву министра одбране у Већу министара БиХ Зукана Хелеза да се на подручју Републике Српске налазе војни кампови за обуку паравојних формација, као и да цео процес воде „неки људи из Русије.“

Смишљене и циљане оптужбе

Козомара истиче да се овакве тврдње износе смишљено и циљано да се нанесе штета Републици Српској.
„Има индиција да је за овакав потез Хелез добио зелено светло од неких страних амбасада и то у дан пошто је БиХ посетио први човек НАТО алијансе, и уочи 25. новембра који БиХ жели да прогласи даном БиХ. А желе да обележе баш усред Бањалуке, за шта нису добили дозволу од МУП РС,“ напомиње Козомара.
Управо из ових разлога наш саговорник указује на чињеницу да је индикативно време када је ова информација пласирана у јавност.
„Очигледно је све пласирано и урађено да би се РС оптужила да држи терористичке кампове на својој територији, јер не видим чему би ти имагинарни кампови служили осим за обуку терориста. Дакле, све се уклапа у смишљену провокацију која има за циљ да се међународни фактори окрену ка РС као леглу тероризма. Притом, министар одбране не помиње праве терористичке кампове који постоје на тлу БиХ који су постали легло одбеглих терориста из ДАЕШ (терористичка организација забрањена у Русији). За то знају све обавештајне службе, па и сам НАТО који је стациониран у БиХ,“ напомиње Козомара.

НАТО не зна, а Хелез зна

По његовим речима у прилог томе да Хелез не говори истину иде и чињеница да НАТО нема никакве активности у делу територије РС за коју је наведено да постоје паравојни руски војни кампови.
„Дакле, да је ово истина НАТО би то подручје надзирао као што надзире и остала места на којима се налазе кампови који су сумњиви. А сигуран сам да не би ни ћутао о томе већ би то одавно било предочено јавности,“ закључује Козомара.
Хелез је на првобитну информацију додао и да су неке вежбе „полулегалне“, као део МУП РС, те да број полазника варира, али да се не одржавају сваки дан, већ да се „појаве па нестану“. Такође тврди да се вежба с оружјем, и да „се зна одакле им“.
Да парадокс буде већи, он је истакао да све док није опасно по државу, неће бити реакције.
У међувремену, министар спољне трговине и економских односа у Већу министара БиХ Сташа Кошарац затражио је од председавајуће Борјане Кришто да што пре сазове хитну седницу Извршног обавештајног одбора поводом Хелезових навода.

А из Руске амбасаде…

Кошарац је рекао да “тражи хитан састанак како би се заједно с руководством Обавештајно-сигурносне агенције БиХ утврдила истинитост навода министра Хелеза и добили службени став ОСА-е БиХ”, с обзиром да је „веома опасно када министар одбране, без икаквих доказа, јавно износи такве тврдње на рачун Републике Српске, што се може окарактеризирати као изазивање националне нетрпељивости и страха”.
Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је де се не би чудила ако би се министру одбране у Савету министара привиђали Руси и у сопственој кући. Амбасада Русије је у својој, како су навели, фусноти, јер "Хелез не заслужује прави коментар", истакла да су се и другима привиђали Руси.
У фусноти из саопштења руске амбасаде су случај „Хелез“ упоредили са назовимо је анегдотом која кружи од краја Другог светског рата, а по којој је је амерички секретар за одбрану у периоду 1947–49. Џејмс Форестол трчао по психијатријској болници и викао – „Руси долазе! Руси долазе! Посвуда су! Видео сам руске војнике!“, а онда се бацио кроз прозор.
Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РЕГИОН
Бурне реакције: Коме се то привиђају руски кампови у Републици Српској
Портапрол СНСД Радован Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РЕГИОН
Реакција из Српске: Хелез лажима покушава да изазове интервенцију против РС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала