- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Противваздушна коалиција“ са НАТО земљама не може помоћи Украјини

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаАмерички систем "патриот"
Амерички систем патриот  - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Системи противваздушне одбране које Запад шаље Кијеву потпуно су немоћни пред ваздушним ударима руских снага, а чак и стварање „противваздушне коалиције“ са НАТО земљама неће бити од помоћи Украјини.
Такве тврдње износе руски експерти коментаришући вест да је формирана двадесеточлана коалиција западних савезника за помоћ Украјини у јачању ваздушне одбране. Група је формирана у среду на састанку „Рамштајн групе” која испитује војне потребе Украјине, у којој Немачка и Француска преузимају водећу улогу.
Украјински председник Владимир Зеленски је рекао да су у Рамштајну објављени нови пакети војне помоћи Украјини, који укључују гранате, ракете, опрему за електронско ратовање, дронове и нове могућности за ПВО, истичући да не може све у овом тренутку да открије јавно, али да „украјински ваздушни штит сваког месеца постаје све јачи“.
Кијев је саопштио да је на састанку објављено да ће Немачка послати Украјини нови пакет помоћи за противваздушну одбрану, као и да ће Естонија и Холандија помоћи у области информационих технологија.
Руски војни експерти указују на то да је Кијеву потребна интегрисана, ешелонирана противаздушна одбрана над целом територијом Украјине да би се земља заштитила, али да је успостављање такве одбране нереално очекивати.
„По мом мишљењу, ако такве испоруке буду извршене, то ће бити углавном стари системи противваздушне одбране, попут модернизованог ‘хавка’, који је Шпанија испоручила Украјини, као и системи кратког домета који су давно застарели и у тим земљама излазе из употребе. Све ово подсећа на њихову ‘тенковску коалицију’. Сетимо се да се све сводило на то да је основа ове коалиције била Немачка која је у Украјину слала углавном тенкове ‘леопард 1’, застареле у сваком погледу - и морално и физички", каже руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Зеленски је дуго указивао да је побољшање противваздушне одбране кључно за заштиту украјинских градова од руских ваздушних удара, укључујући и енергетску инфраструктуру и упорно је тражио од Запада таква средства.
Међутим, руска специјална операција је показала рањивост и слабост западног наоружања и војне технике. Чак су и западни експерти истицали да Сједињене Државе, НАТО и Украјина не представљају никаква средства за одбрану од ваздушних претњи које представља Русија и да су амерички системи ПВО „патриот“ неадекватни против руских снага. Руси су уништили многе лансере и радаре противваздушне одбране који су Украјини испоручени са Запада, а сваки западни пакет наоружања аутоматски постаје легитимна мета за руске снаге.
© AP Photo / Juan MedinaВладимир Зеленски је дуго указивао да је побољшање противваздушне одбране кључно за заштиту Украјине од руских ваздушних удара, укључујући и енергетску инфраструктуру и упорно је тражио од Запада таква средства
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Владимир Зеленски је дуго указивао да је побољшање противваздушне одбране кључно за заштиту Украјине од руских ваздушних удара, укључујући и енергетску инфраструктуру и упорно је тражио од Запада таква средства

НАТО војници ће контролисати ПВО системе у Украјини

Кнутов подсећа да Кијеву до сада нису испоручени ни обећани амерички ловци Ф-16, те верује да ће и са испорукама савремених противваздушних система бити исто. Експерт наглашава да НАТО, сасвим сигурно, неће обезбедити системе који су Кијеву потребни.
’Ловачка коалиција’ је и даље под знаком питања, а мислим да ће бити истих проблема са системима ПВО, јер су то веома сложени системи. Ако говоримо о системима ИРИС-Т, НАСАМС и 'патриотима' обука траје око четири до пет година. За кратак период обучити јединице просто је немогуће“, нагласио је експерт.
Кнутов наводи да има покушаја да се обуче украјински војници, с обзиром на то да имају одређена знања о функционисању одређених ПВО система, али да и то захтева „озбиљно време“. Због тога, каже експерт, недостатак кадрова Кијев и НАТО покушавају да реше на другачији начин.
„То значи да ће бити одабрани НАТО војници, који ће тобоже дати отказ, а затим ће као добровољци бити примљени у Оружане снаге Украјине и они ће седети за мониторима и контролисати ове системе. Међутим, желим да нагласим да ће борбене карактеристике ових система бити недовољне - не сумњам у то“, истакао је експерт.
Према речима Кнутова, за прекривање територије Украјине потребно је на стотине система противаздушне одбране, а „нико их неће дати у тој количини“.
„Сада су актуелне немачке испоруке ИРИС-Т система, а један од њих је већ онеспособио наш радиолокацијски систем. Памтимо и ватромет који је својевремено направио амерички систем ‘патриот’ када га је погодила (руска) хиперсонична ракета ‘кинжал’. Мислим да ће се цела та испорука свести на покушај заштите једног броја објеката од напада беспилотних летелица и неких застарелих типова крстарећих ракета и дронова. Против дронова ти системи ПВО делимично могу да делују, али не смемо заборавити да је систем беспилотних летелица увек лакше и јефтиније унапредити него систем противваздушне одбране. То је стотине пута јефтиније. Стога, могу се побољшати, усавршити, створити нешто ново, а ти дронови ће свакако савладати застарели систем противваздушне одбране НАТО-а, који ће бити испоречени Украјини. Тако да верујем да ће ова акција бити ‘на сва звона’, али по резултатима неће бити много значајна", истакао је Кнутов.

„Франкенштајн“ као добар виц

Од почетка украјинске контраофанзиве, руска авијација је све активнија у ваздуху. До фебруара 2022., украјинска противваздушна одбрана била је базирана на старим совјетским системима - С-300, „бук“ и „тор-М1“. Међутим, током специјалне војне операције, Оружане снаге Украјине добиле су још неколико различитих система наоружања од земаља НАТО-а. Најмоћнији међу њима је амерички „патриот“ намењен за обарање авиона, хеликоптера, крстарећих и балистичких пројектила, али се у пракси показало да није био толико ефикасан као што се очекивало против руске хиперсоничне ракете „кинжал“. Стручњаци наводе да трошкови лансирања једне ракете противваздушне одбране „патриот“ износе најмање три милиона долара, у зависности од њеног типа.
Украјински експерти наводе да у поређењу са прошлом годином украјинска ПВО има 2 до 2,5 пута више система и могућности, док амерички медији тврде да Сједињене Државе, како би испуниле украјинске захтеве, стварају системе противваздушне одбране „франкенСАМ“, познате и као „франкенштајн“, комбинујући напредно западно оружје са опремом из совјетске ере која се још увек налази у украјинском арсеналу.
У очајничкој потреби за противваздушном одбраном, Украјина форсира САД да створе те хибридне системе, који требало да помогну да се попуне критичне празнине у противваздушној одбрани Украјине, што је најважнији изазов са којим се Кијев данас суочава.
Стварање тог система, пре свега, указује на недостатак муниције за системе средњег домета. То је, додају руски експерти, већ препознато на Западу, па САД покушавају да „укрсте змију са јежом“.
У принципу, претварање совјетских лансера за употребу противваздушних ракета НАТО калибра већ звучи као „добар виц“, закључују стручњаци.
ПВО - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
Под будним оком С-300: ОДКБ има решење за НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала