Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије са Пичом: Кфор једини гарант безбедности српског становништва

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и специјални изасланик одбране Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуарт Пич
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и специјални изасланик одбране Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се са специјалним изаслаником одбране Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом, који борави у званичној посети Републици Србији.
На састанку којем је присуствовао и амбасадор Уједињеног Краљевства у Србије Едвард Фергусон, размењена су мишљења и ставови о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, с тежиштем на ситуацији на Косову и Метохији.

Генерал Мојсиловић је посебно истакао да се Војска Србије доследно придржава Војно-техничког споразума и да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Кфор препознаје као јединог гаранта безбедности српског становништва и заштите нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа на простору Косова и Метохије, наводи се у саопштењу Министарства одбране.
У том смислу је изразио очекивање да ће међународне снаге безбедности у Покрајини потпуно и непристрасно спроводити свој мандат и реаговати на сваки покушај угрожавања безбедности грађана.
Током боравка у Србији, лорда Стјуарта Пича примио је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а имао је и одвојене састанке са председницом Владе Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Ситуација на КиМ сложена,надам се да ће КФОР бити фактор стабилизације

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да је пре неколико дана имао разговоре са командантом КФОР-а Озканом Улуташем и да је добио неке гаранције за ангажовање снага КФОР-а дуж административне линије, додајући да се нада да ће КФОР имати довољно снаге да буде фактор који стабилизује и који штити српски народ на КиМ.
Мојсиловић је за ТВ Прва рекао да у понедељак очекује разговоре са командантом КФОР-а у контексту размене одређених информација о стању безбедности.
„Очекујем разговоре у понедељак са њим у контексту размене одређених информација о стању безбедности. И надам се заиста да ће КФОР у свом капацитету имати довољно снаге да буде фактор који стабилизује и фактор који једноставно штити српски народ на КиМ“, рекао је Мојсиловић.
Говорећи о ситуацији на КиМ, указао је да је стање сложено и веома компликовано и да се у недостатку разговора на тему нормализације односа оставља простор за било шта што може да се подведе под сукоб.
Он је подсетио да је на КиМ било инцидената у мају и септембру и поставио питање ко може да гарантује да неће бити неких будућих инцидената, када не постоје опције у политичком смислу које гарантују безбедност и стабилност.
„Имамо тренутно на снази превелики број и прекомерно ангажовање полицијских снага на северу, буквално на 24 позиције се налазе снаге косовске полиције било да су специјалне или интервентне јединице“, рекао је Мојсиловић.
Навео је да је и КФОР подигао своје присуство не само на целокупној територији, него и на северу Косова и Метохије.
Мојсиловић је додао да му то као војнику који се бави питањима безбедности не улива превише наде да ће се доћи до решења које је гарант мира и стабилности у целини.
„Ми имамо своје јасно дефинисане задатка и од тога не одступамо и у крајњој мери наређења добијена од врховног команданта се спроводе у потпуности. На страну прича која се односи на наше споразумне односе у контексту Војно - техничког споразума и свега онога што се везује за Резолуцију 1244 и наше размештање у Копненој зони безбедности од 2001. године се у већој или мањој варијанти мењало и са аспекта бројне величине снага. У суштини, ми смо присутни, обезбеђујемо административну линију и контролишемо у потпуности Копнену зону безбедности“, рекао је Мојсиловић.

Руски „летећи тенкови“ у априлу на тактичкој вежби

Говорећи о набавци нових хеликоптера Ми-35 и транспортних авиона ЦАСА Ц-295 за Војску Србије, Мојсиловић је подсетио на састанак из 2021. године у Нишу када је, како је навео, врховном команданту и председнику Републике реферисано о стању оперативних способности Војске Србије и предложене мере за развој оперативних способности у наредних пет година.
Истакао је да је од 2021. године, када су потписани сви укази и добијена директива за изградњу оперативних способности, ратно ваздухопловство драматично увећало своје способности и да је оно што смо видели пре неки дан на Батајници део пројекта.
Навео је да су грађани имали прилике да виде 11 хеликоптере Ми-35, што, према његовим речима, чини укупну флоту од 15 хеликоптера тог типа којима Србија располаже у ратном ваздухопловству.
„И да нагласим да су то најсавременији хеликоптери, да имају веома савремено наоружање, поред хеликоптера које сте могли да видите, ми смо у пакету добили убојна бојна средства, резервне делове и све оно што чини споразум око набавке хеликоптера“, рекао је Мојсиловић.
Најавио је да ће у априлу бити мало обимнија заједничка тактичка вежба с бојним гађањем, што је, према његовим речима, прилика да Ми-35 који су стигли са Кипра буду приказани у борбеној употреби.
Подсетио је да су представљена и два транспортна авиона ЦАСА 295, која примарно служе за транспорт, како робе, тако и војника.
Борбени хеликоптери Ми-35П које је Србија набавила од Кипра - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Велики дан за српску војску: Руско летеће чудо – моћно се показало у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала