- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Поднета иницијатива за смену министра одбране БиХ после изјаве о наводним војним камповима у Српској

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБосна и Херцеговина, институције
Босна и Херцеговина, институције - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Клуб посланика СНСД-а и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио је иницијативу за смену министра одбране у Савету министара БиХ Зукана Хелеза.
У Иницијативи за реконструкцију Савета министара сменом Хелеза наводи се да је за врло кратак период од када је именован на место министра, односно од 25. јануара, својим изјавама и поступцима учинио низ штетних радњи које су имале и имају негативан утицај како за ресорно министарство којем припада, тако и за Савет министара.
Од тренутка именовања, изјаве које је давао и даје у својству министра одбране изазивале су и настављају да изазивају у јавности неоправдану и непотребну панику и страх, како код грађана тако и код академске и стручне јавности, истиче се у Иницијативи.
Последња у низу изјава којом је Хелез изазвао узнемиреност код јавности и ширење дезинформација, указали су парламентарци из Републике Српске, јесте изјава да се на територији Републике Српске налазе паравојне формације које се обучавају, те да у њима учествују и људи из Русије.
Упозорено је да оваква изјава има за циљ искључиво ширење дезинформација, русофобије, те стављање мрље на институције Републике Српске, пре свега Министарство унутрашњих послова Републике Српске.
С обзиром на то да је Тужилаштво БиХ формирало предмет у вези са овим наводима, те навело да ће у оквиру предмета министар бити позван да да исказ и презентује све информације, доказе и чињенице којима располаже, постоји могућност да ће министар бити поново осуђен за кривично дело давање лажног исказа, с обзиром на то да је и раније био спреман на извршење тог кривичног дела.
У једној од изјава коју је објавио на друштвеној мрежи Фејсбук* поручио је, између осталог, да „као министар одбране има план Б“, очигледно алудирајући на оружани сукоб, односно решавање одређених државних проблема војним путем.
„Овакве и сличне изјаве опасне су и неприкладне за министра који припада ресору надлежном за Оружане снаге у БиХ, те стварају оправдани страх и узнемиреност код грађана који се још нису опоравили ни од сукоба из деведесетих година прошлог века“, указали су из Клуба посланика СНСД-а и Српског клуба.
Такође, истичу, оваквим изјавама поткопавају се одредбе Дејтонског споразума чији је основни циљ доношења био постизање и одржавање мира и стабилности између три конститутивна народа и осталих, те спречавање евентуалних нових сукоба.
„Једна од изјава министра Хелеза којом је, осим нарушавања угледа Министарства, покушао да наруши и односе две земље, јесте изјава која се односила на то да он „располаже тајним обавештајним подацима да председник Србије Александар Вучић окреће леђа председнику Републике Српске Милораду Додику и предвиђа његов политички пад““, подсећа се у иницијативи која је у поседу Срне, а преноси Танјуг.
Иако ове наводе никада није доказао, уколико би се они хипотетички и узели у обзир као тачни, таква ситуација представља кршење одредби Закона о заштити тајних података, односно члана 11 закона који дефинише чување тајних података, а у којем је прописано да сви функционери из члана пет, односно члана шест Закона, као и остали функционери и запослени који имају законско овлашћење за приступ тајним подацима, имају обавезу да као тајне чувају податке све до скидања с њих ознаке тајности без обзира на то како су до њих дошли, а то важи и након истека њиховог мандата, престанка радног односа, односно престанка вршења дужности или чланства у одговарајућем органу.
У иницијативи се, између осталог, наводи и да је оваквим наводима створен основ и за подношење кривичне пријаве због извршења кривичног дела одавање тајних података, прописаног чланом 164 Кривичног закона БиХ.
„Сходно свему наведеном, узимајући у обзир низ негативних поступака министра којим се готово свакодневно нарушава углед и кредибилитет министарства и Савета министара, изазива паника и ствара атмосфера страха, те основане сумње да би могао поновити кривично дело за које је већ осуђиван, потписници ове иницијативе захтевају смену Хелеза“, истакнуто је у иницијативи.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Зграда Тужилаштва БиХ - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
РЕГИОН
Хелез саслушан у Тужилаштву БиХ о војним камповима у Српској, није желео да се обрати новинарима
Припадници ДАЕШ-а - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
РЕГИОН
Опасна лаж: Српску проглашавају за „терористичку територију“ иза које стоји Русија, а жмуре на ДАЕШ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала