- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Завршен Фестивал ауторског филма: Гран при иранском филму „Критична зона“

© Tanjug / Јадранка ИлићГран при „Александар Саша Петровић“ припао филму „Критична зона“ иранског редитеља Алија Ахмаџадеа
Гран при „Александар Саша Петровић“ припао филму „Критична зона“ иранског редитеља Алија Ахмаџадеа - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Српском премијером филма „Сељани“ ауторског пара Дороте Кобиеле Велчмен и Хјуа Велчмена и уручењем награда вечерас је у мтс Дворани завршен 29. Фестивал ауторског филма.
Гран при „Александар Саша Петровић“ припао филму „Критична зона“ иранског редитеља Алија Ахмаџадеа, који је захвалио на признању истакавши да је награда Фестивала ауторског филма посебна, јер је посвећена филмском стваралаштву и слободи.
Жири Такмичарског програма, у коме су били Вања Ковачевић, Валентина Маурел и Камен Калев, оценио је да је „Критична зона“ филм који „уводи изненађујућ и креативан нови глас“:
„Дарежљив је и пун идеја. Одликује се невероватно смелим политичким ставом који само хумор може с таквом силином исказати“.
© Tanjug / Јадранка ИлићНаграда за најбољу режију отишла је у руке Руса Иље Поволоцког
Награда за најбољу режију отишла је у руке Руса Иље Поволоцког - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Награда за најбољу режију отишла је у руке Руса Иље Поволоцког
Награда за најбољу режију отишла је у руке Руса Иље Поволоцког, који је по оцени жирија „у свом напетом дебитантском остварењу 'Хир' демонстрирао снажан и самоуверен филмски језик“, пренео је Танјуг.
„То је филм који спаја две генерације, изгубљене у огромном простору безвременог крајолика у ком су јунаци наизглед одсечени од света“, оценио је жири, а Поволоцки је примајући награду, захвалио својој екипи на „таленту, страсти и храбрости који су омогућили овај филм“.
Награда „Гордан Михић“ за најбољи сценарио припала је Уни Гуњак за филм „Екскурзија“, који „паметно разоткрива динамику изопштавања и слика портрет младе јунакиње која на својим плећима мора изнети бреме одговорности за неуспех читавог друштва“.
Специјално признање жирија добила је редитељка Марина Врода за „Степе“, уз оцену да је реч о „веома захтевном филму који елегантно комбинује класичне фигуре прозног света, чеховљевске ликове који се суочавају с протицањем времена, са стварношћу лица, предмета, крајолика који су непорециво стварни и савремени“.

„Шутња разума“ – најхрабрији филм

„Шутња разума“ Кумјане Новакове је најхрабрији филм у селекције „Храбри Балкан“, по мишљењу жирија у коме су били Дина Покрајац, Димитрис Кекинос и Никола Стојановић.
Жири је истакао да „кроз сведену презентацију форензичких доказа, судских сведочења и транскрипта, редитељка и њен тим трансформишу страхоте иза узнемирујућих података у разорно прецизан формални језик лишен ичега сувишног, нејасног или емоционално манипулативног“.
„Жене из кампова у Фочи у којима су се одвијала силовања задивљују нас својом храброшћу која је променила ток међународног права, док сам филм ставља акценат на уливање снаге уместо на виктимизацију и демонстрира процес исцељења кроз отпор и преживљавање кроз суочавање“, наводи се у образложењу.
У видео поруци ауторка Кумјана Новакова је истакла да јој је важно признање добијено од сарадника са којима дели борбу, а награду је у њено име примила монтажерка Јелена Максимовић.
Специјално признање припало је остварењу „Перо“ Словенца Дамјана Козоле, као веома личном омажу, у коме „успева да превазиђе жалост због губитка блиског пријатеља и колеге и преточи је у кинематографско истраживање снаге и крхкости људског постојања“.
Козоле је у видео поруци истакао да филм није правио са намером да оплакује смрт глумца Петера Мусевског, већ да слави његов живот и дело.
Награда професора Владе Петрића за најсинематичнију секвенцу у част Славка Воркапића припала је филму „Само река тече“ кинеског редитеља Веј Шујуна, док је повеља „Александар Петковић“ за најбољи сниматељски рад припала директору фотографије Адријану Дуразо за „Изгубљене у ноћи“ редитеља Амата Ескалантеа.
Фестивал ауторског филма почео је 24. новембра, а на програму је било више од 80 филмова из целог света.
Фестивал ауторског филма од 24. новембра до 1. децембра - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
КУЛТУРА
Фестивал ауторског филма: Може ли саосећајност победити насиље и мржњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала