- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велики притисак на Бајдена – покретање опозива уз оптужбе за геноцид и корупцију

© AP Photo / Stephanie ScarbroughАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Најава републиканаца да ће покренути поступак опозива Џозефа Бајдена уз подизање оптужнице за помагање израелског геноцида у Гази и бројне оптужбе за корупцију показују да са приближавањем америчких председседничких избора расте притисак на актуелног председника, сматра аналитичар Бранко Павловић.
Председавајући Представничког дома америчког конгреса Мајк Џонсон нада се да ће ускоро доћи до гласања за опозив америчког председника Џозефа Бајдена.

Између опозива, оптужби за геноцид и корупционашких афера

Републиканци су месецима истраживали пословања Бајдена и његовог сина Хантера у потрази за неправилностима које би могле да искористе као основу за опозив.
Истовремено, лидери муслиманских група у америчким савезним државама за које се не зна унапред за ког кандидата традиционално гласају на председничким изборима, поручили су да ће „мобилисати људе“ у својим заједницама у кампањи против реизбора Бајдена, због његове подршке Израелу у рату у Гази.
Пре нешто мање од месец дана, група за грађанске слободе „Центар за уставна права“ поднела је федералне тужбе, против Бајдена, државног секретара Ентонија Блинкена и секретара одбране Лојда Остина јер „нису спречили, а помогли су геноцид у Гази“.
Бајден је недавно сведочио пред тужилаштвом у оквиру истраге о непрописном чувању поверљивих докумената који су пронађени у његовој приватној канцеларији и наводно укључују обавештајне досијее о Украјини, Ирану и Великој Британији.
Судски процес против сина америчког председника Хантера Бајдена је у току, а он је оптужен за поседовање ватреног оружја и поред тога што је био зависник од дроге, као и због давања лажних изјава при куповини оружја. Хантер Бајден се суочава са казном затвора до 25 година, уколико буде осуђен за три тачке оптужнице.

Појачавање притиска – Бајден губи подршку демократа

Бранко Павловић сматра да је реч о политичким притисцима који неће довести до правног, односно стварно озбиљног процеса опозива Бајдена као председника САД. То је само појачавање притисака који већ постоје и иду ка томе да покажу је читава Бајденова политика лоша.
Међутим, све што се дешава на Блиском истоку веома лоше утиче на људе који нису белци, а подржавају Демократску странку као и на млађе демократе, тако да унутар странке Бајден губи подршку коју је раније имао, каже Павловић за Спутњик.
„Украјина такође доказује да је читава политика била погрешна и онда републиканци користе прилику да би појачали свој притисак на Бајдена. У том смислу то је један процес који има као правну форму, али је у суштини то политичка игра, реално не и правна“.

Газа опаснија за Бајдена од афера

Павловић додаје да би све афере у које је уплетен Хантер Бајден кад би имале неки озбиљнији епилог и кад би их медији у САД озбиљније покривали, а не заташкавали, могле да имају утицај на Бајденов пад популарности.
„Али у датим околностима код већ веома подељеног јавног мњења 'за' и 'против', нови докази немају толико великог значаја колико би у другим околностима имали. Просто, људи су или на једној или на другој страни. Али ово кршење људских права и етничко чишћење Израела би могло веома да погоди бирачко тело демократа управо због оних који су муслимани, а гласали су за демократе и оних који су млади и безусловно верују у људска права. Тих 6.000 убијене деце у Гази погађа их много више него корупционашке афере. Корупционашке афере у светлу ових страшних догађаја заправо бледе и падају у други план“.
Муслимански лидери који су окренули леђа Бајдену не подржавају ни Трампа и њихово гласови би лако могли отићи неком независном кандидату, али тешко је данас прогнозирати коме би се у том случају „прелили“ гласови у тим државама.

Од Неатнијахуа зависи попуштање притиска

Међутим, притисак на Бајдена ће се појачавати све док Израел не обустави војна дејства у Гази, а до тога би, ипак могло доћи у догледно време.
„Мислим да ни Нетанијаху неће издржати тај притисак. Биће суочен са значајним војним проблемима у планирању своје акције и много тога ће се све више заоштравати за самог Нетанијахуа, тако да то не може нико да прогнозира. Међутим, није неизгледно да у неком тренутку притисак на Нетанијахуову владу буде велики и да ће онда морати да прекину макар са оружаним дејствима“, закључио је Павловић.
Амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
СВЕТ
Бивши амерички обавештајни официр: Упоређивање Русије са Хамасом резултат је Бајденове деменције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала