Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО шпијуни у српској клопци – јаче земље потурају „пиљаре“ да „падају“ уместо њих

© Fotolia / Serkat PhotographyШпијунажа
Шпијунажа  - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2023
Пратите нас
Протеривањем хрватског дипломате и хапшењем бугарског шпијуна Србија је показала снагу. По нашој земљи вршљају шпијуни другоразредних НАТО држава који попут „пиљара“ сакупљају податке, да не би „падали“ агенти озбиљних земаља, сматра Божа Спасић.
У протекле две недеље у Србији су „пала“ два шпијуна НАТО држава. Крајем новембра први секретар амбасаде Хрватске у Београду Хрвоје Шнајдер протеран из Србије због шпијунаже, а јуче је у Врању одређен притвор од 30 дана осумњиченом Љ. Г. из Босилеграда за кривично дело шпијунаже, који се терети да је припадницима стране организације Бугарске саопштио тајне војне податке, који могу да проузрокују штетне последице за безбедност, одбрану и војне интересе земље.

Хапшењем НАТО шпијуна Србија показала снагу

Интересантно је да имамо хапшења два НАТО агента на нашој територији, што је доказ да Србија показује своју апсолутну неутралност и велику бригу за своју безбедност, каже за Спутњик бивши припадник Службе државне безбедности Божидар Спасић.
Србија је хапшењем шпијуна показала своју снагу и чврсту вољу да не дозволи ниједној земљи, а посебно чланицама НАТО, да учествују у шпијунским операцијама.
„Оно што је интересантно је да се осећа предизборна активност НАТО шпијунске машинерије на нашој територији. Велики је број агената, углавном су то грађани са ових подручја а НАТО службе их користе због комуникације, познавања језика, коришћење породичних или других веза. Или као што смо видели у случају Хрвоја Шнајдера да се ради о коришћењу дипломатског статуса ког је имао. Они су јако заинтересовани да својим шпијунским активностима учествују у изборним радњама.“
Посебна „кост у грлу“ НАТО агентима је што Србија није увела санкције Русији, а смета им и што има одличне односе са Русијом и Кином и зато су те области српске политике највише интересантне НАТО шпијунима, додаје Спасић.

Како је „пао“ бугарски шпијун

А то показује и хапшење бугарског шпијуна из Босилеграда што је резултат дуготрајне операције БИА и војних безбедносних агенција.
Реч је о резервном официру који је учествовао на војним вежбама и у распоређивању војних јединица на југу Србије, а све информације је предавао бугарској војној обавештајној служби. Ухапшен је приликом контакта са сарадником, а често је путовао у Бугарску без да је икога од надређених обавештавао, открива Спасић.

Падају пиљари уместо шпијуна озбиљних НАТО држава

Према Спасићу, у Србији „падају“ шпијуни другоразредних, да не би „падали“ шпијуни великих НАТО држава попут САД, Немачке или Француске.
„НАТО шаље ове шпијуне због лакше комуникације, због познавања језика и због тога што се већ налазе на територији Србије па не морају да убацује стране шпијуне. Али, они су обични извршиоци. Сваки податак до ког су они евентуално дошли ставља се на располагање НАТО снагама у Италији или Немачкој. Међутим, ми знамо да су они само обични извршиоци јер какав интерес има Бугарска да сазна шта Србија ради или где се наоружава, кад Србија нема претензије према Бугарској. Или, какав интерес има Хрватска да шаље свог дипломату да шпијунира опозицију? Дакле, ово су директни мали извршиоци, они вам дођу као неки пиљари који на пијаци скупљају податке, да не би НАТО компромитовао своју велику шпијунску мрежу“, закључио је Спасић.
Заставе Србије истакнуте у Загребу уочи посете председника Србије Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
СРБИЈА
Хрватски шпијун у Србији ухавећен са рукама у меду, Загреб покреће дипломатски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала