- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопно возило за деминирање УР-77 Метеорит - Sputnik Србија

УЖИВО Бела кућа шири страх, како би добила новац за Украјину и продужила сукоб

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 651. дан. Настављају се борбе на више делова фронта, а украјинске снаге трпе велике губитке и у људству и у техници.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:37 06.12.2023
На Западу би желели да заврше рат, али то што се дешава на бојном пољу говори супротно. Слањем новца у Украјину само се продужава сукоб, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Према његовим речима, мантре о континуираној безусловној подршци Запада Украјини нису нове, али су сада праћене проблемима са финансирањем.
"Очигледно, (они) имају проблема са тим. Очигледно, у овом тренутку, пре свега, Сједињене Државе пролазе кроз унутрашње противречности у разговорима о томе да ли има смисла даље непромишљено спаљивање десетина милијарди долара у пећи украјинског рата“, рекао је Песков.
21:57 06.12.2023
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
СВЕТ
Бајден у специјалном обраћању плаши Конгрес: Русија ће после победе у Украјини напасти НАТО
21:51 06.12.2023
САД се налазе пред избором – да сада Украјину подрже новцем или ће савезници из НАТО-а то касније урадити крвљу, рекао је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће.
"Ако мислите да је цена подршке Украјини сада превисока, замислите колико ће тек бити: не само из савезне касе, већ и крвљу Американаца", рекао је Кирби на брифингу.
Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, на Западу би желели да заврше рат, али то што се дешава на бојном пољу говори супротно. Слањем новца Украјини само се продужава сукоб.
Амерички председник Џо Бајден је раније рекао да би Русија након постизања циљева специјалне операције наводно могла да нападне савезнике Вашингтона у НАТО, које би морали да бране, што би довело до увлачења САД у сукоб са Руском Федерацијом. Бајден је позвао Конгрес да хитно одобри захтев администрације за нову помоћ Кијеву.
17:57 06.12.2023
У САД оцењују да постоји велика вероватноћа да Украјина без додатне помоћи претрпи пораз у актуелном сукобу, изјавио је координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби.
„Постоји велики ризик да Украјина може да изгуби“, рекао је Кирби, коментаришући могућност да се амерички Конгрес не договори о даљем финансирању Кијева.
Такође је напоменуо да ће председник САД Џозеф Бајден данас разговарати са партнерима из Г7. Кирби је сигуран да ће на дневном реду бити питање даље подршке Кијеву.
17:43 06.12.2023
У Никопољском округу Дњепропетровске области Украјине оштећен је објекат инфраструктуре, саопштио је шеф регионалне администрације Сергеј Лисак. „Инфраструктурни објекат је оштећен“, написао је он на свом Телеграм каналу.
Раније је украјински портал „Страна“ саопштио да су експлозије одјекнуле у граду Дњепропетровску.
17:09 06.12.2023
Украинский политический, государственный и общественный деятель Илья Кива - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
РУСИЈА
Бивши посланик украјинске Раде пронађен мртав - траг води у Кијев
14:51 06.12.2023
Посланик Народног савета ЛНР Олег Попов највероватније је погинуо у експлозији његовог аутомобила у Луганску, рекао је извор за Спутњик.
12:37 06.12.2023
Новим антируским санкцијама које је увела Велика Британија обухваћено је 31 физичко и правно лице, повезано са војно-индустријским комплексом Русије, саопштило је британско Министарство спољних послова.
На листи је и конструктор дрона "ланцет" Александар Захаров и његова породица.
12:32 06.12.2023
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране Русије:
Током претходног дана оборени су украјински авиони Су-25 и МиГ-29, уништено је 76 дронова;
На купјанском правцу одбијено је пет напада на подручју Синковке, Ивановке и језера Лиман, противник је изгубио готово 140 припадника, тенк, три борбена оклопна возила;
На крансолиманском правцу одбијен је напад на подручју Григоровке, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 290 војника, два борбена оклопна возила;
На доњецком и јужнодоњецком правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су укупно готово 465 припадника, три тенка и 8 борбених оклопних возила;
На запорошком и херсонском правцу изведени су напади на људство Оружаних снага Украјине, ликвидирано је готово 135 војника.
11:17 06.12.2023
Зграда Капитола у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
СВЕТ
„Узаврела атмофера“: Западни медији о тајном брифингу у америчком Сенату о помоћи Украјини
11:16 06.12.2023
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
РУСИЈА
Захарова: Ф-16 легитимни циљ руске војске, расте ризик од директног сукоба НАТО и Русије
09:49 06.12.2023
Претпоставка Москве да ће се Запад уморити од подршке Кијеву има све више изгледа за успех, оценио је Си-Ен-Ен.
„Новац је при крају и више нема ни времена“, речи су помоћника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана које наводи америчка телевизија.
Овај Саливанов коментар уследио је након што је шеф административно-буџетске управе Беле куће Шаланда Јанг упозорила у писму председника Представничког дома Мајка Џонсона да ће „обустављање слања америчког оружја и технике Украјини бацити ту земљу на колена на фронту и тиме довести у опасност успехе које је постигла Украјина али и увећати вероватноћу руских војних победа“.
Све веће сумње у то да ће Америка испунити своје обавезе према Украјини подударају се са доласком сурове зиме када ће украјинска енергетска инфраструктура поново бити угрожена, наводи ТВ канал.
Поред тога, појавиле су се назнаке да је Москва успела да обнови своје снаге и наоружање.
Рат на Блиском истоку је последњих недеља бацио Украјину у сенку што је створило ситуацију због које се украјински председник Владимир Зеленски јавно жалио.
Конгрес САД наставља да разматра издвајање пакета финансијске помоћи Украјини, Израелу, као и новца за јачање своје јужне границе коју угрожавају мигранти. За сада договора нема.
Си-Ен-Ен констатује да из Америке више неће бити дугорочних гаранција подршке Кијева која се мери милијардама долара због Конгреса.
„Узнемирење на граници с паником“ у Белој кући је сасвим оправдано: прекид слања такве помоћи биће сигнал да америчке гаранције ништа не значе у другим земљама света.
08:30 06.12.2023
Украјински војници на фронту сматрају да их је команда напустила.
„Нико не зна шта су циљеви. Многи сматрају да нас је команда једноставно напустила. Момци мисле да је наше присуство више имало политички него војни значај“, пише „Бизнис инсајдер“ позивајући се на речи једног од војника.
Тај војник наводи да они сами морају да купују генераторе и топлу одећу. Додаје да ће са доласком зиме ситуација бити још гора. О тим проблемима се ћути и мале су шансе да ће бити пронађено неко решење.
08:24 06.12.2023
Други дана за редом украјинске снаге су на Белгородску област Русије испалиле преко 70 граната, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.
08:17 06.12.2023
Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да је унапред упозоравао да Европска унија вероватно неће моћи да испоручи Украјини милион артиљеријских граната до пролећа.
„Врло рано сам упозорио на ову цифру, јер сам видео да та цифра вероватно неће бити достигнута“, рекао је Писторијус за телевизију „ЗДФ“.
Овај број, како је рекао, створио је очекивања која на крају нису испуњена.
„Војна индустрија настала у мирнодопским условима не може тако лако да произведе милион“, оценио је министар. Међутим, он је сугерисао да ће „ствари кренути набоље у наредних неколико месеци“.
07:03 06.12.2023
Конгресмен из редова републиканаца из државе Кентаки Тмас Меси изјавио је да Украјина неће моћи да поврати контролу над Кримом.
"Говорити о томе да ћемо успети да разбијемо Русију, исцрпимо резерве њене војске на рачун живота Украјинаца, знајући да на крају никада неће успети да их победе и да неће повратити Крим, мада говоримо да је то, један од циљева, се морално доводи у питање као и финансирање", рекао је Меси америчком водитељу Такеру Карлсону.
06:58 06.12.2023
Могуће је да низ чланица ЕУ тајно подржавају став Мађарске која не жели да разматра чланство Украјине у ЕУ на следећем самиту Уније, пише „ЕУ Обзервер“ позивајући се на дипломатксе изворе.
Претходно је Блумберг објавио да је мађарски премијер Виктор Орбан тражио да се одустане од разматрања почетка преговора са Украјином на самиту који се одржава 13. и 14. децембра.
Према наводима извора, стварни, реалан став Аустрије, Француске, Немачке, Холандије и Словачке по овом питању је много опрезнији од њиховог јавно изреченог става.
Ова ситуација са Орбаном радује Париз и Берлин који желе да други блокирају преговоре са Кијевом.
06:41 06.12.2023
Руски хеликоптери Ми-28Н извели су напад на упориште и живу силу противника на доњецком правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
06:39 06.12.2023
За САД би била потпуна лудост ако не би био усаглашен нови пакет помоћи Украјини, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден, а преноси прес пул Беле куће.
„Крах по питању подршке Украјини – то је апсолутна лудост. То је против интереса САД. То није у реду“, рекао је он.
Министар финансија Џенет Јелен изјавила је да је ситуација по питању помоћи Кијеву ужасна.
Према њеним речима, уколико Вашингтон не издвоји нова средства за Кијев онда ће одговорност за пораз Украјине пасти на САД.
06:35 06.12.2023
Низ држава-чланица ЕУ изјасниле су се против предлога Шпаније да се профит са замрзнутих руских рачуна искористе за помоћ Украјини, пише „Политико“ позивајући се на званичнике.
Према наводима портала, предлог Шпаније која је председавајућа ЕУ разматран је током састанка представника Уније.
Према проценама Мадрида, профит од резерви руске Централне банке до 2027. године може да достигне 15-17 милијарди евра.
Неколико држава је саопштило да шпански предлог није приоритет ЕУ када је реч о подршци Украјини и да би Кијеву биле потребне године да добије тај новац.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала